Lavere fragtrater reducerer de danske eksportindtægter i 2023. Eksporten blev således 75 mia. kr. svagere end de samme 11 måneder i 2022.

Foto: Colourbox
09.01.24 DIB Nyheder

Øget eksport lyser op i vintermørket

Danske virksomheders eksport trodser Europas nedtur. USA lyser op i de nye eksporttal, hvor salget af medicin   er en vigtig brik.

Danske virksomheders evne til at sælge varer og tjenester kloden rundt kommer os til gode i en tid, hvor Europa holder igen. Det viser det månedlige eksportoverblik fra Danmarks Statistik. 

- Der er salget til de fjerne markeder uden for Europa, der aktuelt holder gang i eksporten. Eksporten til EU faldt med 1,7 procent i november, mens der var en fremgang på 3,4 procent til landene uden for EU, siger cheføkonom i DI, Allan Sørensen.

I november steg den samlede eksport med 1,0 procent. 

- Eksporten går frem i vintermørket i en tid med manglende vækst på nærmarkederne. Eksporten trækkes frem af indtægterne fra salget varer der ikke er produceret i Danmark. Det kommer i stor udstrækning fra salget af dansk medicin, uddyber han. 

Europæisk økonomi er gået i stå, hvor Tyskland og Sverige er blandt de hårdeste ramte.

- Der kommer heller ikke meget vækst på nærmarkederne i 2024. De seneste prognoser peger på tæt på stilstand i både Tyskland, Sverige og Storbritannien i 2024, siger Allan Sørensen.

USA er lyspunktet i den globale kabale. Efterspørgslen er fortsat stærk i USA. På trods af massive rentestigninger, så er der stadig fart på det amerikanske opsving. 

Indtægter fra søtransport på retur 

Ses der på de første 11 måneder af 2023 er eksportindtægterne faldet med 75 mia. kr. sammenlignet med året før. 

- Det er lavere fragtrater, der har reduceret de danske eksportindtægter. Eksporten er 75 milliarder kroner mindre værd end sidste år. Det er især søtransporten, der giver færre indtægter. Indtægterne fra tjenesteeksporten er faldet med over 150 milliarder kroner i forhold til 2022, siger Allan Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold