Der er gode muligheder for at sælge sin bolig via en normal handel. Derfor er der ikke mange boliger, der ender på en tvangsauktion, vurderer cheføkonom i DI, Allan Sørensen nye stigninger i 2024.

Foto: Colourbox
11.01.24 DIB Nyheder

Rentestorm redet af: Boligejere undgik markant vækst i tvangsauktioner

De markante rentestigninger sendte ikke antallet af tvangsauktioner afgørende i vejret i 2023, konstaterer DI.

Landets boligejere har åbenbart bedre styr på privatøkonomien, end man kunne frygte, når renten buldrer i vejret. Høj beskæftigelse er en del af forklaringen. 2024 kan dog byde på flere tvangsauktioner.  

- De kraftige rentestigninger har ikke sendt antallet af tvangsauktioner i vejret. Selv om de højere renter øger presset på mange boligejere, så ligger tvangsauktionerne på et lavt niveau, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Konklusionen kommer på baggrund af Danmarks Statistiks nye opgørelse over tvangsauktioner sidste år. I hele 2023 var der 1.513 bekendtgjorte tvangsauktioner.

- 2023 bød på lidt flere tvangsauktioner end i de to foregående år. Men der var sidste år slet ikke lige så mange tvangsauktioner som i årene fra 2008 til 2020, siger Allan Sørensen.

 

Antallet af bekendtgjorte tvangsauktioner var 119 i december, når der korrigeres for normale sæsonudsving. Det er et fald på 6,3 pct. i forhold til november, hvor der var 127 tvangsauktioner. Antallet ligger stadig på samme lave niveau, som har gjort sig gældende for hele 2023.

Foto: Kilde: Danmarks Statistik

Rentetilpasninger slår igennem i 2024

Han  henviser til, at der er gode muligheder for at sælge sin bolig via en normal handel. Derfor er der ikke mange boliger, der ender på en tvangsauktion. Dertil er et stærkt  arbejdsmarked er med til at holde tvangsauktionerne fra døren. Dog forudser Allan Sørensen nye stigninger i 2024.

-  Renterne fortsætter på et meget højt niveau, og sammen med faldende beskæftigelse kan det desværre godt rykke flere tættere på en tvangsauktion, siger Allan Sørensen og uddyber:

- De mange rentestigninger rammer boligejerne med en vis forsinkelse i takt med at lånene får en ny rentetilpasning. De stigende renteudgifterne sluger en større bid af husholdningsbudgettet. Det kan tvinge nogle til at sælge boligen, nogle kan desværre ende med en tvangsauktion. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold