Flere virksomheder - særligt industrivirksomheder - oplever manglende efterspørgsel.

04.01.24 DIB Nyheder

Virksomheder oplever manglende efterspørgsel

Industrivirksomhedernes meldinger om manglende efterspørgsel er på sit højeste i snart 20 år. Det presser vækstudsigterne.

Siden september er andelen af virksomheder, der vurderer, at manglende efterspørgsel vi være en barriere for virksomhedens udviklingsmuligheder steget fra 27 pct. til 35 pct.

Det viser tal fra Dansk Industris virksomhedspanel. Tilbage i marts var det kun en femtedel af virksomhederne der havde den vurdering mod altså nu en tredjedel.

Men Morten Grantzau vicedirektør i DI er ikke specielt overrasket over udviklingen.

- I takt med, at de høje priser og renter har sat en dæmper for den økonomiske aktivitet både i Danmark og på globalt plan, er der ikke noget at sige til, at virksomhederne er mindre optimistiske, mere usikre og mangler efterspørgsel, lyder det fra vicedirektøren.

Hårdest for industrivirksomhederne

Virksomhedernes opfattelse understøtter Dansk Industris billede af, at dansk økonomi har slået bak og styrer mod en blød landing de kommende år.

- Især industri- og eksportvirksomhederne oplever manglende efterspørgsel, da mange af dem sælger til kunder på de hårdt ramte nærmarkeder, siger Morten Granzau-

De danske industrivirksomheder er langt hen ad vejen eksportvirksomheder og er dermed utroligt påvirket af aktiviteten på de danske nærmarkeder.

- Den negative vækst i Tyskland og Sverige, som er to af Danmarks største eksportmarkeder, betyder derfor færre ordrer hos vores industrivirksomheder, forklarer Morten Granzau.

Paradoks

Paradoksalt nok er manglen på arbejdskraft også stadig en stor udfordring for mange virksomheder på trods af at virksomhederne mærker en lavere efterspørgsel.

I virksomhedspanelet angiver 30 procent af virksomhederne det som en barriere for vækst det kommende år.

- Det kan godt synes paradoksalt, men det hænger sammen med dels den store forskel på tværs af brancher og dels, at virksomhederne håber og venter at kunne klare modvinden uden at afskedige særlig mange medarbejdere. Når vi så kommer fra et niveau med enorm stor mangel på arbejdskraft, så vil det fortsat være en stor udfordring for mange virksomheder i den kommende tid, også selvom nogen virksomheder må finde fyresedlerne frem, forklarer Morten Granzau.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Wendt Jensen
Skrevet af:

Louise Wendt Jensen

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold