www.statistikbanken.dk/ej67, pris90 og pris91
04.04.24 Tækkelauget Nyheder

2023 bød på prisstigninger på nybyggeri og renovering

I løbet af 2023 oplevede Danmark en markant stigning i priserne på byggeri og renovering, ifølge et nyt producentindeks fra Danmarks Statistik.

Danmarks Statistik har udgivet producentindeks for byggeri af boliger og for renovering og vedligeholdelse for 2023. 

Her ser man, at købsprisen på et nybygget fritliggende enfamiliehus steg med 9,7% i 2023 sammenlignet med året før, mens omkostningerne til renoverings- og vedligeholdelsesopgaver for boliger og erhvervsejendomme så en stigning på 5,6%. Denne tendens står i kontrast til et fald på 2,7% i prisen på salg af eksisterende enfamiliehuse.

Prisen for nybyggede enfamiliehuse steg mere betydeligt end de direkte byggeomkostninger, som så en stigning på 4,4% fra 2022 til 2023. Denne forskel skyldes primært de øgede priser, som kunderne betaler, inklusiv producentens avance.

Interessant nok, efter at have oplevet jævne prisstigninger i de første tre kvartaler af 2023, med vækstrater mellem 2,2 og 2,6%, oplevede fjerde kvartal et fald på 3,7%. Dette fald er det første kvartalsvise fald siden første kvartal af 2022.

Renoveringssegmentet viste også en generel prisstigning i 2023, med elinstallationsarbejde, der førte an med en stigning på 6,2%. Andre områder som bygningsfærdiggørelse oplevede den laveste stigning på 4,7 procent.

Denne udvikling indikerer en fortsat stærk efterspørgsel efter nybyggeri og renovationstjenester, til trods for et varierende ejendomsmarked. Med et øje på fremtiden vil det være interessant at se, hvordan denne tendens udvikler sig, særligt med den seneste nedgang i fjerde kvartal.

Læs hele analysen her. 

Relateret indhold