18.10.23 AKT Nyheder

Lokalforhandling som et vigtigt værktøj til løsning af de fleste sager

Lokalforhandlinger er essentielle for at løse faglige uenigheder direkte på arbejdspladsen. Hvis der ikke opnås enighed, kan sagerne derefter eskaleres til mæglingsmøder med organisationernes involvering.

Det er vigtigt at understrege vigtigheden af lokalforhandlinger i arbejdsrelaterede sager.

Den lokale forhandling foregår mellem virksomheden og tillidsrepræsentanten, og er afgørende for at sikre en retfærdig og effektiv løsning på uenigheder, der opstår på arbejdspladsen.

Alle typer uenigheder af faglig karakter bør, i første omgang, forsøges løst ved disse lokale forhandlinger. Dette giver parterne en unik mulighed for direkte at adressere og løse potentielle problemer i en konstruktiv dialog.

Efter afslutningen af forhandlingen udarbejder virksomheden og tillidsrepræsentanten et referat, som begge parter underskriver. Dette referat skal blandt andet indeholde:

  1. En detaljeret beskrivelse af uenigheden
  2. En gennemgang af parternes individuelle synspunkter
  3. Konklusionen af den lokale forhandling – herunder om parterne nåede til enighed eller ej

For en nærmere gennemgang af hvad referatet skal indeholde kan se bilag 14 i Landsoverenskomsten for Rutebilkørsel samt Tillægsoverenskomsten for Rutebilkørsel i HT-området. 

Hvis der ikke opnås enighed ved den lokale forhandling, har parterne mulighed for at eskalere sagen til et mæglingsmøde. Her vil repræsentanter fra både arbejdsgiverforeningen og medarbejderens organisation deltage for at finde en løsning.

Referatet fra den lokale forhandling vil i denne forbindelse danne grundlag for den videre sagsbehandling.

Da den lokale forhandling danner grundlag for den videre sagsbehandling, skal I derfor altid afholde en lokal forhandling.

Tag fat i sekretariatet, hvis I har spørgsmål til vedrørende reglerne for den fagretlige behandling af sager.

Relateret indhold