08.04.24 Dansk Infrastruktur Nyheder

Kloakmestre kan sikre huskøberne mod skader på kloakken

Snart lanceres Kloakeftersynsordningen (KEO), hvor autoristerede kloakmestre kan tilbyde boligkøbere en undersøgelse af husets kloaktilstand i forbindelse med et huskøb.

Det kan hurtigt blive dyrt for huskøberen, hvis der er udfordringer med kloakken, som først bliver opdaget, når det nyerhvervede hus er overtaget. Og det er faktisk sjældent, at kloaksystemet bliver undersøgt, når der handles bolig, men det skal en ny kloakeftersynsordning (KEO) ændre på og dermed sikre både huskøber- og sælger.  

KEO er en parallel til den nuværende tilstand- og elinstallationsrapport, som ikke omfatter kloakken under huset.

- Vi synes, der skal være noget mere forbrugerbeskyttelse ved huskøb, siger formand for Kloaksektionen i Dansk Infrastruktur, Benny Gutfeld, der påpeger, at rigtig mange huskøbere først opdager, at der er fejl på kloakinstallationerne, når de har købt deres nye hus. 
 
- Vi har rimelig mange problemer lige for tiden med vand alle mulige steder, og hvis man ved en let gennemgang kan gennemgå boligen og sige, her vil der være et problem på grund af for eksempel høj nedbør eller opstigende grundvand, så kan den, der gerne vil købe huset, forberede sig på det.

Gamle kloakker, som ikke fungerer optimalt og skal skiftes, kan nemlig blive en dyr og ubehagelig overraskelse for boligkøbere - op mod flere hundrede tusinde kroner. 

Kursus til kloakmestrene

Kloakmestrene får i løbet af april måned tilbudt et kursus, der giver dem et certifikat i at lave tv-inspektion af kloakkerne, så de kan udforme en rapport om rørenes tilstand ved hussalg.

Om KEO

Den nye ordning træder i kraft til august, hvor det bliver muligt for kloakmestrene at udarbejde en kloakeftersynsrapport i forbindelse med et hussalg eller -køb. 

Hvis der findes skader under eftersynet, gives de en karakter fra et til fire, hvor fire er det værste.

Kloakeftersynsrapporten skal fungere som et tillæg til tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten, som allerede findes i dag.

Det bliver ikke en del af den officielle huseftersynsordning, men noget, som kan tilvælges og betales af køber eller sælger i forbindelse med et hussalg.

Relateret indhold