Gulvfakta

Tæthedskontrol

Utætte svejsninger er en af de alvorligste fejl i vådrum lavet med vinylbeklædninger. Derfor bør du altid tæthedskontrollere (vakuumteste) svejsningerne.

Senest opdateret 11.01.2021

Vakuumtest af svejsninger

En vakuumtest udføres med en GVK-vakuumpumpe, som danner et undertryk mellem vinylbelægningen og en tæt akrylplastramme. For entreprenørmedlemmer, der er tilknyttet GVK’s kontrolordning, er denne kontrol en obligatorisk del af deres kvalitetssikring.

tæthedskontrol.jpg
Vakuumtest af langsgående svejsesamling mellem gulv og væg.

Til kontrollerne bruger man hhv. en triangel- og en rektangelramme af klar akrylplast, da man både skal kontrollere indvendige hjørner og langsgående samlinger. Fugt tætningslisten på disse med rent vand for at øge tætheden mellem vinylbelægningen og triangel/rektangels tætningsliste.

Man bruger kun sæbevand (detekteringsvæske) på svejsningen, hvis vakuum falder, og der dermed er mistanke om utæt svejsning. Detekteringsvæske er en blanding af opvaskemiddel og vand i forholdet ca. 1:4. Da detekteringsvæsken indeholder sæbe, vil der opstå sæbebobler i og omkring utætheden.

Bemærk, at svejsetråd og vinyl skal være helt afkølet ved kontrollen.

Krav

I GVK er kravet i en vakuumtest -0,35 bar. Dette undertryk skal en svejsning kunne holde. Et vakuum kan måles i forskellige enheder, alt efter hvilket manometer der er på vakuumpumpen. Aflæs i skemaet, hvad kravet svarer til i andre måleenheder.

Enhed Bar mbar inHG PSI
Værdi -0,35 -350 -10 -5

GVK-krav for vakuum ved vakuumtest.

Det er meget vigtigt ikke at overskride det vakuumtryk, der er angivet i tabellen, da højere undertryk kan trække belægningen fra limen og underlaget.

En eventuel utæthed vil vise sig øjeblikkeligt, da trykket vil falde med det samme. Det er derfor ikke nødvendigt at lave vakuumtest mere end 5-10 sekunder.