Gulvfakta

Visuel bedømmelse

Når du har lagt eller renoveret et gulv, bør du få foretaget en visuel bedømmelse af gulvet og en kontrolmåling af gulvets ønskede planhed og vandrethed.

Senest opdateret 09.10.2014

 

Hvad er en visuelt bedømmelse?

Når du har lagt eller renoveret et gulv, bør du få kontrolleret, om udfaldskravene er overholdt. Kontrollen bør indeholde en visuel bedømmelse af gulvet og en kontrolmåling af gulvets ønskede planhed og vandrethed.

Funktionelle fejl og skønhedsfejl, der ikke kan negligeres, skal som udgangspunkt altid rettes.

Sådan foretager du en visuel bedømmelse

Vurder gulvoverfladen for fejl og mangler under disse forhold:

  • Ved almindeligt dagslys
  • Ved almindelig øjenhøjde (ca. 160 cm over gulv)
  • I medlys
  • Temperatur mellem 18-23 °C
  • Indeklima mellem 35-75 % RF (relativ luftfugtighed) – dog 30-65 % RF ved trægulve

Fejl og mangler, der ikke regnes for fejl
Fejl og mangler, der skal vises og ikke er synlige under disse betingelser, regnes ikke for fejl. Det samme gælder fejl og mangler, der kun kan ses i et særligt lys eller fra bestemte steder i lokalet. Lokalets brug og indretning (møblering og lyssætning) tages med i vurderingen.

Ved manglende dagslys
Hvis der ikke er mulighed for almindeligt dagslys, må du vurdere gulvet i kunstlys. Brug lamper, der er monteret med rør, eller pærer, der lyser med ca. 6.500 Kelvin og ca. 1.100-2.000 Lux på gulvet. Der må ikke være direkte lys på gulvet.

Du må ikke bruge halogenbelysning. Det skyldes, at halogener lyser retningsbestemt, og lyset derfor varierer meget fra centrum og ud i lyskeglen.

Ujævnheder i undergulve
Mindre unøjagtigheder i undergulvet vil over tid kunne ses gennem topbelægningen på mange halvhårde og fugefri belægninger. Man siger, at de telegraferer gennem belægningen. Det gælder fx pladesamlinger mellem spånplader og fiberplader, spartelslag og limspor.

Læs mere om tolerancekrav på  tolerancer.dk.

Hent værktøjer

Gulvbranchen har udarbejdet 2 værktøjer om visuel bedømmelse, som du kan hente her:

Guide til vurdering af gulve (pdf)

Procedure ved reklamation (pdf)