Gulvfakta

Trappetrin af træ

Trapperummet er på grund af den store daglige belastning normalt det mest nedslidte rum i en ejendom.

 

Om trappetrin af træ

Trapperummet er på grund af den store daglige belastning normalt det mest nedslidte rum i en ejendom. I etageejendomme med trætrapper ses det tydeligst på indgangsreposen og trinene på det første trappeløb. Sliddet aftager normalt opefter i trapperummet.

Opforing

Indklinkning

Ny trinforkant

Opretningsskinne

Tr-1

Tr-2

Tr-3

Tr-4

Ny belægning

Opforing med liste
og spartling af trinflader

Indklinkning af liste
og spartling af trinflader

Ny trinforkant og
spartling af trinflader

Opretningsskinne af
metal og spartling
af trinflader

Trappetrin af træ

Anvendelige afretningsmetoder på trappetrin af træ.

Du kan afrette trin i gamle trapper af træ ved at bruge en af metoderne ovenfor. Hvilken metode afhænger af trinnets slid og den afslutningsskinne, som skal beskytte den nye belægning ved trinforkanten.

renovering-4.jpg
Trin på bitrapper og mange hovedtrapper i gamle boliger har aldrig været belagt med fx linoleum og er derfor gennem årene blevet udsat for stort slid. Det ses tydeligt fra trinforkanten og ind mod stødtrinnet samt ud mod de 2 trappevanger, hvor trinfladen kan være meget hul.


Forudsætninger

  • Trappen skal være stabil og bæredygtig.
  • Trin og reposer skal være tørre og frie for spild af olie, fedt, voks og lign. urenheder.
  • Lak- eller malebehandling på trinoverflader og på reposernes gulve skal sidde fast, for at du kan spartle på dem.


Afretningsmetoder

Tr-1: Du kan bruge opforing med liste på trin, som har været beskyttet mod slid af hhv. belægning og forkantskinne.

Tilpas en 21 mm bred høvlet fyrretræsliste i højden, så oversiden er i niveau med – eller lidt over – trinnets højeste punkt, og fastgør i falsen efter den gamle forkantskinne. Spartl derefter trinfladen plan mellem listen og stødtrinnet.

renovering-5.jpg
Opforing med liste.

Tr-2: Brug indklinkning på trin, som ikke har været beskyttet mod slid, og derfor er slidt hule i ganglinjen.

Afhængig af sliddet kan du bruge en 12 x 12 mm eller 21 x 21 mm fyrretræsliste. Fræs listen ned i trinforkanten, og fastgør, så oversiden er i niveau med – eller lidt over – trinnets højeste punkt. Spartl herefter trinfladen plan mellem listen og stødtrinnet.

renovering-6.jpg
Indklinkning med liste.

Tr-3: Brug evt. en ny trinforkant på trin med stort slid.

Skær den gamle trinforkant af ved platlisten, og erstat den med en ny, som du limer og skruer fast til den tilbageblevne del af trinnet. Spartl herefter trinfladen plan mellem den nye trinforkant og stødtrinnet. Den nye trinforkant kan være med eller uden fals til ny trinforkantskinne.

renovering-7.jpg
Ny trinforkant i træ.

Tr-4: Brug evt. opretningsskinner af metal til trin med stort slid.

Løft skinnen i niveau med eller lidt over trinnets højeste punkt, og fastgør til trinforkanten med skruer eller søm. Spartl herefter trinfladen plan mellem skinnens opbukkede kant og stødtrinnet.

Metoden kræver brug af en trinforkant med "næse" for at skjule metalskinnen på trinforkanten.

renovering-8.jpg
Opretningsskinne af metal.


Reposer

Spartl bræddegulve på reposer efter samme retningslinjer som for opretning på gamle bræddegulve.


Gangsikkerhed

Udtrin i trætrapper har tendens til at dykke i forkanten. Det kan skyldes sætninger mellem trappeløbet og de bærende reposer. Udtrinnet, som er fastholdt i begge dele, får derved en vis hældning.

Hvis du skal rette gulvet på reposen inkl. udtrinnet op til en acceptabel tolerance, vil den sidste stigning før reposen blive større end de andre på trappen. Hvis stigningsforskellen er mere end 10 mm, bliver trappen ubehagelig at gå på. Så bør du udjævne den over 2-3 forudgående trin, fx ved at påfore krydsfiner eller lign. i forskellige tykkelser.


Vandrethed

Man kan normalt ikke oprette trin i gamle trætrapper til vandrethed pga. afstanden mellem trappevangens overkant og trinnets forkant samt af trappeløbenes tilslutning til reposerne.