Fastansatte medarbejdere kan ikke løfte den specialiseret faglig viden og de kompetencer, som eksterne eksperter typisk løfter, blogger Katrine Ellersgaard Nielsen.

23.10.20 MR Nyheder

Offentlige ledere har talt: Rådgivere er pengene værd

Det er et farligt eksperiment at spare eksterne eksperter væk, som regeringen ønsker, blogger branchedirektør i DI Rådgiverne Katrine Ellersgaard Nielsen.

Konsulentbesparelser ligger meget højt på regeringens dagsorden.

De offentlige ledere er meget tilbageholdende med at inddrage eksterne kompetencer – også for tilbageholdende. Nogle steder er der uformelt indført decideret konsulentstop.

Vi ser nu også i flere og flere af de kommunale regnskaber, at der lægges op til massive besparelser på eksterne konsulenter.

Spritny analyse

Vi har netop gennemført en analyse af offentlige lederes holdninger til brugen af eksterne eksperter. Og resultaterne er neonlysende klare.

Knap 85 pct. af de offentlige ledere mener, at værdien de får for pengene ved brug af eksterne rådgivere er lig med eller større end omkostningerne.

Læs hele analysen her: Rådgiverne tilfører kompetencer og leverer værdi for pengene i det offentlige

Og samtidig mener 8 ud af 10 af de offentlige ledere, at kun halvdelen eller under halvdelen af de opgaver, der udføres af eksterne rådgivere, vil kunne løses ved hjælp af nuværende interne kompetencer i organisationen.

Mister viden og kompetencer

Regeringen har givet grønt lys til, at der i staten må ansættes interne kompetencer til at løfte de opgaver, som de eksterne eksperter tidligere varetog.

Det er den helt forkerte vej at gå.

Samme undersøgelse peger nemlig på, at det er specialiseret faglig viden og kompetencer, som eksterne eksperter typisk løfter. Det kan fastansatte medarbejdere ikke løfte.

Et farligt eksperiment

Det er et meget farligt eksperiment for udviklingen af den offentlige sektor at spare eksperterne væk. Det budskab er vigtigt at få bredt ud. Mit indlæg i Børsen i onsdags er seneste skud på stammen. Du kan læse debatindlægget her

Jeg håber, I alle vil hjælpe med at gøre det samme i den kommende tid, hvor vi bl.a. via sociale medier vil råbe politikerne op for at mindske og afskaffe konsulentbesparelserne.

Følg med på DI Rådgivernes LinkedIn og på min egen LinkedInprofil.

Relateret indhold