03.05.24 DI Vand Nyheder

DI Vand sætter sammen med EU kommissionen fokus på vigtigheden af en bæredygtig tilgang til vand

Det er essentielt for at beskytte naturen, vores økosystemer og modvirke klimaforandringer.

Blive inspireret at se Vand med nye øjne og læs mere på: What if we saw water differently? (europa.eu)

Se vand med friske øjne
40 % af verdens befolkning mærker allerede konsekvenserne af vandknaphed. Vi er nødt til at ændre vores holdning til vand. Lad os forandre den måde vi forvalter, bruger og værdsætter vand på.
Sammen har vi det, der skal til for at gøre det rigtigt. Vi kan genoprette vandets kredsløb. Vi kan bruge vand effektivt i hele EU. Vi kan sørge for, at vi alle har adgang til rent ferskvand til en overkommelig pris. Det er nu, vi skal være et #WaterWiseEU.
Få mere at vide om de mange vandløsninger, og hvordan vi alle kan være en del af forandringen.
Del din bedste vandløsning. Hvordan ser du vand med friske øjne?

Vand er ikke en uendelig ressource
Vand er livsvigtigt, men en mangelvare. Mindre end 3 % af verdens vand er ferskvand, og det meste af det er ikke tilgængeligt til menneskeligt forbrug.
Vand strømmer fra havet til skyerne til jorden og vandløbene og opretholder livet. Men vores vandkredsløb, som er afgørende for alt liv, er ved at blive bragt ud af balance af klimaforandringer og nedbrydning af
økosystemer. Når vi beskytter naturen, kan vi hjælpe med at genoprette balancen.
Lad os værne om vandet som en gave vi deler, ikke kun mellem mennesker, men med alt liv på jorden.
Find ud af, hvad EU gør for at beskytte og genoprette vores økosystemer.

Vandets farver
For at se vand med friske øjne er vi nødt til at forstå dets forskellige typer.
Blåt vand findes i søer, vandløb og grundvand. Det er afgørende for drikkevand og husholdningsbrug, men også for landbruget: I Europa bruger landbruget 50% af blåt vand.
Grønt vand findes i planter, jord og skove. Sunde økosystemer hjælper med at holde på vandet og rense det, så det globale vandkredsløb opretholdes.
Gråt vand, fra byer og industrier, bliver behandlet og kan genbruges.
Sort vand, som er brugt vand fra toiletter, er spildevand, der ikke kan genbruges, medmindre det behandles. Det er afgørende, at det håndteres korrekt, så det ikke kommer i kontakt med ferskvands- eller grundvandskilder.
Når vi samarbejder med naturen, kan vi sikre, at der er vand til alle. Find ud af, hvordan vi kan holde naturens vandreserver fulde til gavn for samfundet, naturen og økonomien.
Og find ud af, hvad EU gør for at sikre, at vores spildevand bliver behandlet korrekt.

Vand som den næste krise
Vi oplever ikke bare en klimakrise, men også en vandkrise. Årtiers dårlig forvaltning, forurening og ikke-bæredygtig brug presser vores vandsystemer til det yderste. Oversvømmelser og tørke bliver hyppigere, og vores floder og have rammes.
Denne krise er drevet af overdreven efterspørgsel og konsekvenserne af den tredobbelte krise med klimaforandringer, tab af biodiversitet og forurening.
I 2019 stod næsten 30 % af EU's territorium over for vandmangel. Siden 1970 har vi mistet en tredjedel af vores ferskvandsøkosystemer, og ferskvandsbeholdningerne er faldet med 83 %. Vådområder forsvinder, og floder mister deres forbindelse til havet.
Vi kan ikke fortsætte på denne kurs. EU gør allerede noget, med robust lovgivning og betydelige investeringer, men vi er nødt til at gøre endnu mere. Vi er nødt til at se på vand med friske øjne og være #WaterWiseEU.
Lad os beskytte vores mest værdifulde ressource, før det er for sent.

Vand i hverdagen
Vand spiller en afgørende bestanddel i næsten alt, hvad vi køber, ikke kun i mad og drikke. Ferskvand er livsvigtigt i alt fra landbrug til industri og fritid. Det er afgørende at forstå dette, og hvordan vi kan sikre, at vores ferskvand bruges og genopfyldes effektivt, så efterspørgslen ikke overstiger udbuddet.
EU tager handling ved at gennemføre vandbesparende foranstaltninger, fremme bæredygtige landbrugsmetoder og investere i vandinfrastrukturprojekter. EU har allerede investeret over 15 milliarder euro i vandrelaterede projekter med det formål at sikre rent og bæredygtigt vand til alle. Men vi har også brug for dit input!
Ved du hvor dit vand kommer fra og hvor meget vand der ligger gemt i de produkter, du bruger? Del det i kommentarfeltet!

Vand forbinder os alle
Vand er ikke bare en ressource; det er et sammenhængede økosystem og en tråd, der er vævet ind i vores identitet og historie. Fra små og store vandløb til søer og have bærer Europas vandveje beretningerne om vores fortid, former vores nutid og udstikker vores fremtid.
Over 60 % af de europæiske floder krydser grænser og flyder gennem mere end ét land. Tænk bare på Donau, Rhinen og Vistula, hvor vandvejene spiller en afgørende rolle i internationale relationer, vandforvaltning og miljøsamarbejde mellem de lande, de løber igennem.
Vi består selv af 60 % vand, hvilket gør vores forbindelse til vand endnu dybere.
Hvordan forbinder vand os ellers? Del dine tanker!

For meget vand
Vidste du det? 90 % af alle katastrofer er vejr- og vandrelaterede, herunder tørke og udtørring, skovbrande og forurening, og oversvømmelser alene har kostet EU over 170 milliarder euro om året siden 1980.
Floder der går over deres breder, rammer EU hårdere end nogensinde, påvirker millioner, skaber kaos og skader vores økonomier. Nylige rapporter, som f.eks. det Europæiske Miljøagenturs europæiske klimarisikovurdering, viser, at Europa ikke er tilstrækkeligt forberedt på de hurtigt voksende klimarisici.
Hvordan kan vi forudsige og forberede os på vandrelaterede katastrofer i stedet for blot at reagere på dem?
Lad os arbejde sammen med naturen om at beskytte vores samfund, hjem og byer mod oversvømmelser.
Naturen kan være vores stærkeste allierede med sin enestående evne til at absorbere vand og genoprette balancer. Genopretning af vådområder, plantning af træer og genskabelse af naturlige flodsletter er blot nogle få måder, hvorpå vi kan arbejde med naturen for at afbøde klimaforandringernes indvirkning.
Sammen kan vi stå imod enhver storm!
Hvordan forbereder din by eller region sig på oversvømmelser? Del jeres ideer til modstandsdygtighed over for oversvømmelser!

For lidt vand
Klimaforandringer kombineret med dårlig forvaltning og overforbrug er med til at skabe længere, hårdere og hyppigere tørkeperioder i Europa og resten af verden. Det er ødelæggende for fødevare- og energiproduktionen, biodiversiteten, skovbruget og transportinfrastrukturen.
Tørke og vandmangel er ikke længere et særsyn i Europa. I øjeblikket er 20 % af det europæiske territorium og 30 % af europæerne udsat for vandstress hvert år, og omkostningerne stiger til anslået 9 milliarder euro årligt.
Vi er nødt til at bruge vand mere effektivt og også bruge mindre vand i områder, hvor der er vandmangel. Naturen rummer nøglen til modstandsdygtighed over for tørke. Ved at forbedre vores landskaber, så de opsamler og frigiver vand mere effektivt, kan vi vende udviklingen. Genopretning af vådområder, genskabelse af naturlige flodsletter og plantning af tørkeresistente afgrøder, der bruger mindre vand, er blot nogle få af de måder, hvorpå naturen kan komme os til hjælp.
Og vi har allerede gjort fremskridt: 13 af EU's medlemslande har allerede handlet og vedtaget strategier til håndtering af tørke for at bekæmpe dette voksende problem.
Del dine ideer til vandbesparelse og modstandsdygtighed over for tørke i kommentarerne nedenfor.
Få mere at vide om projekter, der hjælper med at øge naturens kapacitet til at opbevare og frigive vand.

Forurenet vand
Det nytter ikke noget at have masser af vand, hvis det ikke er rent. Industrielle udledninger, afløb fra landbruget, byforurening, spildevand, affald, oliespild og minedrift er de vigtigste årsager til vandforurening.
Vi må bekæmpe vandforureningen ved kilden. Alle sektorer – industri, byer, landbrug, turisme og transport – har en rolle at spille for at sikre, at vandet forbliver rent og drikkeligt for alle.
Vidste du det? Kun 44 % af EU's overfladevand opfylder kravene til god økologisk tilstand, og kun 31 % opnår god kemisk tilstand. Landbruget bidrager til 80 % af kvælstofudledningen i EU's farvande.
På trods af udfordringerne er badevandskvaliteten i EU fortsat høj. I 2022 blev 85,7 % af badestederne vurderet som udmærkede, og 95,9 % af badestederne levede op til minimumskravene til vandkvalitet.
Lad os arbejde sammen om at beskytte vores dyrebare vandressourcer! Del din indsats for rent vand.

Vandforvaltning
Vand er ikke bare en ressource; det er livsnerven i vores fødevarer, økonomier og økosystemer. Uden vand visner afgrøder, industrier går i stå, og samfund lider.
Den globale efterspørgsel på ferskvand forventes at overstige udbuddet med hele 40 % inden 2030.
Men hvordan sikrer vi, at alle får deres rimelige andel? Vi er nødt til at tænke i helheder for at finde innovative løsninger, der gavner alle.
Ved at genbruge vand eller reparere en lækage i dit hus kan du undgå vandspild og spare penge. Ved at forny vandingssystemerne, omdanne byernes infrastruktur og bruge grøn innovation kan vi forvandle vores byer til frodige oaser, reducere risikoen for oversvømmelser og revitalisere lokalsamfundene.
Integreret vandforvaltning er ikke bare et slagord – det handler om at finde løsninger, hvor alle vinder.


Vand for fred
Vand: Fremmer det samarbejde eller giver det næring til konflikt? Mere end 3 milliarder mennesker verden over er afhængige af vand, der krydser landegrænser. Når vand er en mangelvare eller forurenet, kan det øge spændingerne på tværs af samfund og lande. Men ved at sikre, at alle har lige adgang til sikkert, rent vand og sanitet, kan man forebygge konflikter og styrke og bevare freden!
EU går forrest i kampen for at skabe vandresiliens inden 2050 og fremmer vandsamarbejde på tværs af landegrænser som en katalysator for fred og sikkerhed. Vi er nødt til at prioritere vand, herunder vandsikkerhed, i alle globale processer. Vandresiliens er afgørende for at nå FN's verdensmål for bæredygtig udvikling (SDG'erne) og bekæmpe klimaforandringer. Lad os nedbryde barrierer, for vand kender ingen grænser. Lad os sammen sikre lige adgang for alle, i EU og i hele verden.

Vand og EU
Vidste du det? EU har håndfast lovgiving og banebrydende teknologier til at beskytte vand. Vi er forpligtet til at forbedre adgangen til rent drikkevand og sanitet, både hjemme og i udlandet.
Vand spiller en nøglerolle i den grønne omstilling, og når vi udruller den europæiske grønne pagt. Uanset om det er inden for landbrug, industri eller energi, er vandkvalitet og -kvantitet afgørende for vores succes.
Men vi står over for betragtelige udfordringer. Sidste år oplevede Europa den værste tørke i 500 år. Landbruget er en betydelig kilde til vandforbrug og forurening, og mange europæiske vanddepoter er udtømte. Desuden bliver meget europæisk vandlovgining ikke i tilstrækkelig grad gennemført.
Vi er nødt til at gøre en større indsats. Vandresiliens er kernen i håndteringen af sundheds-, fødevare- og energiudfordringer nu og i fremtiden.
Lad os ride på bølgen af innovation og samarbejde for at opbygge en bæredygtig vandfremtid for alle!

 

 

Skrevet af:

Johanne Eriksen

Relateret indhold