02.06.21 DI Pressemeddelelse

DI: Utilfredsstillende at det er blevet dyrere og mere besværligt at drive virksomhed

Det er skuffende, at virksomhederne igen bliver pålagt øgede administrative byrder. Det er besværligt og dyrt for dansk erhvervsliv, mener Dansk Industri (DI)

 

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har i dag sendt en redegørelse til Folketinget, der viser udviklingen i danske virksomheders administrative byrder i 2019 og 2020. Det er regeringens ambition at lette erhvervslivets administrationsbøvl, men redegørelsen viser desværre, at det går i den gale retning. Nettoresultatet en samlet lettelse på 387 mio. kr., men det skyldes alene en stigning i fartgrænserne, altså færre timer for lastbiler på motorvejene. Frataget fartgrænserne fortæller redegørelsen om en klar vækst i indberetningsbyrderne. Det er utilfredsstillende, mener DI.

- Det betyder, at virksomhederne nu bruger mere tid og flere ressourcer end tidligere på bl.a. indberetninger til myndighederne og omstilling til nye krav og regler. Det forringer virksomhedernes konkurrencekraft og deres muligheder for at skabe udvikling, vækst og beskæftigelse, siger DI's chef for regelforenkling og SMV-politik Lars Holm Nielsen.

- I DI ser vi ser naturligvis hellere, at regeringen gør det lettere for virksomhederne, hvilket vi stoler på er ambitionen. For eksempel bør det være administrativt lettere at blive mere digitale og bæredygtige i stedet for, at virksomhederne skal bruge øget tid på indberetninger, omstillinger til nye krav og lignende, der forringer deres produktivitet og muligheder. DI samarbejder gerne med regeringen om at øge afbureaukratiseringen, siger Lars Holm Nielsen.   

Danske virksomheder tog ellers godt imod budskaberne fra erhvervsminister Simon Kollerup, da han i august meldte klart ud, at det er hans personlige ambition, at regler for virksomhederne skal være enklere at forstå, efterleve og kontrollere. Det er ministerens mål, at det bliver lettere at starte og drive virksomhed i Danmark. Men nu hvor vi ser de konkrete tal for udviklingen i erhvervslivets administrative byrder i 2019 og 2020 er kendsgerningen, at det desværre ikke er lykkedes.

- Øget bøvl rammer alle danske virksomheder – og går især hårdt udover de mindste. Eksempelvis bruger virksomhederne alt for meget tid på indrapporteringer til det offentlige. Særligt i et land, hvor vi bryster os af at være helt fremme på digitalisering, undrer det mig, at myndighederne ikke er bedre til at dele og gøre brug af de data, som virksomhederne troligt indberetter. I DI har vi eksempelvis en ambition om, at én oplysning kun skal indrapporteres til det offentlige én gang til ét enkelt sted, siger Lars Holm Nielsen.

- I DI stoler vi på regeringens og erhvervsministerens klare ambition at styrke erhvervslivets overlevelsesmuligheder og konkurrencekraft ved at reducere administrative byrder og forenkle reglerne mest muligt. Nu håber vi den negative udvikling snart vendes, siger Lars Holm Nielsen.

De dyre administrative stramninger kommer oveni regeringens skattestigninger til erhvervslivet på 13-14 mia. kr. DI har i sin 2030-plan indregnet en lettelse i administrative bryder på 6 mia. kr.

Yderligere oplysninger hos DI’s chef for regelforenkling og SMV Lars Holm Nielsen, 2013 7756.

Lars Holm Nielsen

Lars Holm Nielsen

Chef for regelforenkling, iværksætteri og SMV-politik

  • Direkte +45 3377 3562
  • Mobil +45 2013 7756
  • E-mail lhni@di.dk

Relateret indhold