02.05.22 DI Pressemeddelelse

Indien og dansk erhvervsliv styrker grøn alliance hos Dansk Industri den 3. maj

Indiens premierminister, Narendra Modi, mødes med førende grønne danske virksomheder hos Danmarks største erhvervsorganisation, Dansk Industri, tirsdag den 3. maj 2022. Ved besøget deltager H.K.H Kronprins Frederik, statsminister Mette Frederiksen og DI’s topchef Lars Sandahl Sørensen. Mødet handler om, hvordan Danmark og Indien kan sætte turbo på den grønne omstilling – i fællesskab.

Danmark var det første land i verden, som Indien indgik et strategisk grønt partnerskab med. Siden Indiens premierminister, Narendra Modi, og Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, skrev under på aftalen i september 2020, er eksporten vokset, og det fremtidige potentiale på det indiske marked er i milliardklassen. Nu vender Danmark og Indien et nyt kapitel i det internationale grønne samarbejde.

- Indien er for alvor stemplet ind i klimakampen, og landet har sat ambitiøse grønne mål, der kræver nogle helt særlige produkter og kompetencer at indfri. Dem har danske virksomheder. Det er en stor mulighed og ære, at premierminister Narendra Modi tager sig tid til at mødes med lige præcis de virksomheder under sit besøg til Danmark. Det er vi meget stolte af og glæder os meget til.

- Indien kan være en udfordring for danske virksomheder, fordi både regler og kutymer er anderledes og mere komplekse, end vi kender det fra markeder som Tyskland og Frankrig. Modi’s besøg i Danmark er et stærk signal til både dansk og indisk erhvervsliv om at viljen til samarbejde er stor, og besøget er derfor en stor hjælp til de danske virksomheder, der ønsker at gøre forretning i Indien, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

Denmark has the skills, India has the scale

- Klimaforandringer er den største trussel mod vores civilisation, og vi er i et svært kapløb mod tiden. Det kræver endnu mere og tættere internationalt samarbejde. Danske virksomheders løsninger og produkter inden for blandt andet energieffektivitet, vedvarende energi og vandteknologi kan skaleres og virkelig gøre en forskel i verden. Som premierminister Modi har sagt, Denmark has the skills, India has the scale. Indien er et kæmpe land med kæmpe muligheder, og vi forventer et stort skub i eksporten de kommende år, siger Lars Sandahl Sørensen.

16 danske virksomheder deltager i mødet hos Dansk Industri. Heriblandt AVK, Danfoss og LM Wind Power. Virksomhederne har alle det tilfælles, at de udvikler og producerer grønne løsninger, som Indien efterspørger.

- Indien er verdens sjettestørste økonomi og tredjestørste forbruger af energi. I dag kommer knap 70 pct. af landets energiforbrug fra olie og kul. Der er derfor et stort potentiale for grønne, danske løsninger i Indiens energisektor. Indien har et mål om at nå en kapacitet på 500 GW vedvarende energi i 2030.

Indien har omkring 1,3 milliarder indbyggere. I 2030 anslås det, at Indien vil overhale Kina som verdens mest folkerige nation. Urbaniseringen i Indien har taget fart, og det presser byerne og ikke mindst landets ressourcer, herunder vandforsyning.

Dansk hjælp med vandforsyning

- Det er svært at forestille sig i vores del af verden, hvordan det må være at leve uden adgang til rent vand. Men det er altså hverdagen og realiteten for omkring 627 millioner mennesker i Indien. Det grønne strategiske partnerskab omfatter også et samarbejde om udvikling af bæredygtig vandforvaltning i Indien. 70 pct. af indiske husholdninger i landområderne mangler vand. Den andel kan danske virksomheders løsninger nedbringe. Samtidig vurderer vi, at det kan indbringe 1,3 mia. kr. i eksportindtægter til Danmark om året. Så det vil være win-win at få sat gang i endnu flere projekter i Indien, siger Lars Sandahl Sørensen.

Dansk eksport af varer og tjenester til Indien satte rekord i 2021 med et samlet omfang på næsten 20 mia. kr. I løbet af de seneste 15 år har danske virksomheder seksdoblet sine investeringer i Indien, der i dag også er det land, hvor danske virksomheder har næstflest ansatte.

Ditte Rieland

Ditte Rieland

Presserådgiver

  • Direkte +45 3377 4951
  • Mobil +45 2246 7822
  • E-mail dirh@di.dk

Relateret indhold