10.10.23 DI Pressemeddelelse

DI om DØR-prognose: Råderum giver plads til skattelettelser

De Økonomiske Råd har opgjort, at der er 29 mia. kroner i det frie økonomiske råderum, og de skal investeres i konkurrencekraft og arbejdskraft, hvis vi også fremadrettet skal have en god økonomi, påpeger Dansk Industri

DØR (De Økonomiske Råd) er kommet med sin nye økonomiske prognose. Den viser, at der er 29 mia. kroner i det frie økonomiske råderum. Det betyder, at der mulighed for politiske prioriteringer for næsten 30 mia. kr., når der er betalt udgifter til forsvar, grøn fond og et voksende offentligt forbrug, som følge af velstand- og befolkningsudviklingen. De penge skal bruges fornuftigt, lyder det fra Dansk Industri (DI).

- Det store frie råderum viser, at der er rigeligt plads til skattelettelser. Der bliver brugt historisk mange penge på velfærd, men der er stadig plads til at lette skatten for at få flere til at arbejde mere og for at styrke Danmarks konkurrencekraft i en usikker verden, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.

Vismændene vurderer, at der er et betydeligt kapacitetspres i dansk økonomi, og at beskæftigelsen vil i de kommende år fortsat ligge over det strukturelle niveau. DI har beregnet , at der frem mod 2040 stort set ikke er udsigt til en eneste ekstra medarbejder til de private virksomheder.

- Hvis ikke vi løser problemet med de manglende medarbejdere, vil det sætte udviklingen af virksomhederne og samfundet på pause. Så det er helt afgørende, at vi gør alt, hvad vi kan, for at finde flere hænder til arbejdsmarkedet også gennem skattelettelser, for det er velkendt, at muligheden for at polstre tegnebogen styrker incitamentet til at give et nap mere, og der er hårdt brug for hænderne både i det private og i det offentlige, siger Emil Fannikke Kiær.

Både DI og DØR peger på, at den økonomiske vækst i erhvervslivet i de senere år er kommet fra nogle meget få superstjernevirksomheder i bl.a. medicinalindustrien, der har været et lokomotiv i dansk økonomi. Resten af erhvervslivet har haft det noget sværere i en tid med krig, krise, inflation og stigende renter, og konkurrencen med udlandet er benhård.

- Det styrker blot argumentet for, at vi skal investere i virksomhederne. Der er helt centralt for udviklingen af Danmark, at superstjernerne fortsætter med at vælge Danmark til, og vi skal forbedre konkurrencevilkårene for det øvrige erhvervsliv, der i stigende grad mærker global modvind, forklarer Emil Fannikke Kiær.

- De danske virksomheder og deres medarbejdere bidrager hvert år med over halvdelen af de offentlige indtægter, og hvis det skal fortsætte, skal der være bedre vilkår for udvikling og vækst. Vores vilkår for fx generationsskifte og forskning og udvikling er blandt de dårligste i Europa, og det skal vi have løst, og nu er der råd til det.

Relateret indhold