10.01.24 DI Pressemeddelelse

DI: Det haster med mere international arbejdskraft

Det er yderst positivt og på høje tid, at regeringen nu tager initiativ til at åbne for flere internationale medarbejdere i Danmark, lyder det fra Dansk Industri

SVM-regeringen lægger ny op til at hente medarbejdere til sundssektoren uden for EU for at komme skaffe flere hænder til sygehusene og i ældreplejen. Den linje vækker glæde i Dansk Industri (DI).

- Det er yderst positivt – og på høje tid – at regeringen nu tager initiativ til at åbne for flere internationale medarbejdere i Danmark, ikke kun i højt lønnede stillinger, men også i mere almindelige job. Det har der længe været brug for i rigtig mange brancher og virksomheder både i den offentlige og private sektor. Problemet bliver kun større, desto længere tid vi venter med at handle, og vi er også i konkurrence med andre lande på det her område, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Han vurderer, at det er naturligt, at sundheds- og indenrigsminister Sophie Løhde (V) fokuserer særligt på at afhjælpe mangel på sundhedspersonale, som er inden for hendes eget ressortområde. Men vi bør ikke stoppe her.

- Som samfund har vi brug for at afhjælpe medarbejdermangel mere generelt, hvis vi skal kunne håndtere nutidens og fremtidens meget påtrængende udfordringer med bl.a. grøn omstilling, udvikling af nye produkter og digitalisering af vores samfund. Derfor er mere international arbejdskraft en hel central løsning for fremtidens Danmark, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han henviser til, at virksomhederne i Danmark fortsat forventer udfordringer med mangel på arbejdskraft i de næste mange år.

- Det er meget glædeligt, hvis dette er startskuddet til at få fastlagt adgangsvilkårene for, hvordan vi kan få flere internationale medarbejdere til både den private og offentlige sektor. De skal naturligvis have ordnede løn- og ansættelsesvilkår, og der skal være styr på vilkårene for at forlade Danmark igen, når der ikke længere er behov for ens arbejdskraft, siger DI-direktøren.

Regeringen skal nu diskutere forslaget med folketingets partier.

Relateret indhold