Politik for cirkulær økonomi
Danmark har en lang tradition for at være blandt de første til tage hånd om miljø- og klimaproblemer. Vi har sat ambitiøse mål, og vi rykker hurtigt i fællesskab. Men indtil nu har vi ikke for alvor taget ansvar for vores forbrug af ressourcer, stigende affaldsmængder og de globale CO2-udledninger, som vores forbrug giver anledning til. Men det skal vi – og vi skal gøre det ved at omstille til cirkulær økonomi.
Virksomhederne skal drive den cirkulære omstilling. De skal udvikle og stille de bæredygtige løsninger til rådighed. Mange virksomheder er allerede i gang, men for at sikre udbredelse af de cirkulære løsninger, skal vi sætte fælles retning i Danmark for omstillingen til cirkulær økonomi.
DI har en ambition om, at Danmark skal være blandt verdens førende cirkulære økonomier med virksomhederne som drivkraft for omstillingen. Ved at højne ressourceeffektiviteten, holde produkter i live længere gennem genbrug og reparationer og tænke i forretningsmodeller baseret på services kan virksomheder mindske afhængigheden af virgine ressourcer, sænke de forbrugsbaserede CO2-udledninger og styrke konkurrenceevnen.
Danmark er kun 4 pct. cirkulær, så der er nok at tage fat på. Vi kan ikke bare genanvende os til øget cirkularitet. Vi skal også bruge ressourcerne smartere, så vi har et lavere træk på jordens ressourcer og i højere grad holder materialer og produkter i live længere. Vi skal løfte blikket og sikre, at vi politisk både har fokus på at skabe øget cirkularitet i input og output i produktion og forbrug.
Der er brug for en national strategi, der skal sætte en ambitiøs ramme og de rette incitamenter for omstilling til cirkulær økonomi i Danmark. DI kommer i et nyt politisk udspil med konkrete bud på, hvilke områder og indsatser der bør indgå i en kommende national strategi for cirkulær økonomi.
Læs også DI's analyse af Circularity Gap her