Foto: Colourbox
28.03.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Industriens Overenskomst – regler for løn i påsken 2022

Få styr på, hvordan du håndterer de helligdage, der falder i forbindelse med påsken for medarbejdere under Industriens Overenskomst.

Påskens fridage 2022

I løbet af året er der en række helligdage og overenskomstmæssige fridage.

Søgnehelligdag er en helligdag, som falder på en dag i ugen, der normalt er en hverdag. Nytårsdag, skærtorsdag, langfredag, 2. påskedag, store bededag, Kristi himmelfartsdag, 2. pinsedag, 1. juledag og 2. juledag er søgnehelligdage.

Ud over helligdagene kan der være overenskomstmæssige fridage. Disse fridage kan være forskellige fra overenskomst til overenskomst.

På Industriens Overenskomst er 1. maj, grundlovsdag og 24. december overenskomstmæssige fridage.

Den ugentlige arbejdstid skal på Industriens Overenskomst reduceres med 1/5, hvis en helligdag eller en overenskomstmæssig fridag falder på en af ugens fem første hverdage.

Både skærtorsdag, langfredag og 2. påskedag falder på en af ugens fem første hverdage.

Tillæg for arbejde på søgnehelligdage

Søgnehelligdage og overenskomstmæssige fridage er ved dagarbejde eller arbejde på forskudt tid hele fridage.

Hvis der alligevel ydes arbejde på eksempelvis skærtorsdag, langfredag og 2. påskedag, ydes overarbejdstillæg efter overenskomstens § 13, stk. 7, pkt. 2c, om arbejde på søn- og helligdage.

Skifteholdsarbejde

Ved almindeligt planlagt skifteholdsarbejde på skærtorsdag, langfredag og 2. påskedag ydes skifteholdstillæg 2 i henhold til overenskomstens § 15, stk. 6.

Det anbefales, at skifteholdsarbejderen gives erstatningsfri for arbejde på søgnehelligdage.

Hvis der ikke gives erstatningsfri for arbejde på søgnehelligdage, skal der ud over overarbejdstillæg betales tillæg 3 efter § 15, stk. 6.

Ved overarbejde på søgnehelligdage skal der betales overarbejdstillæg efter overenskomstens § 13, stk. 7 pkt. 2c om arbejde på søn- og helligdage.

Der skal også betales skifteholdstillæg, hvis overarbejdet udføres i et tidsrum, der er omfattet af reglerne om skifteholdstillæg.

Fritvalgs Lønkonto

Medarbejderne har ret til at få udbetalt beløb fra deres Fritvalgs Lønkonto efter overenskomstens § 25 i forbindelse med søgnehelligdage, overenskomstmæssige fridage og feriedage.

Det er en betingelse, at der er penge på den pågældende medarbejders konto.

Læs mere

Læs mere om reduktion af arbejdstiden i forbindelse med søgnehelligdage og overenskomstmæssige fridage: Helligdage og overenskomstmæssige fridage - rådgivning til arbejdsgivere - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.