Foto: Colourbox

09.09.19 Vi rådgiver dig Nyheder

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges fortsat ad

I udlandet steg lønningerne inden for fremstilling 2,5 pct. fra 2. kvartal 2018 til 2. kvartal 2019. Lønudviklingen inden for fremstilling i udlandet og i Danmark har nu ligget på samme niveau i fire på hinanden følgende kvartaler. Det viser den seneste Internationale Lønstatistik fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Lønudvikling i fremstilling

I 1. kvartal 2019 lå den årlige tyske lønstigningstakt på 2,9 pct. inden for fremstilling, dvs. 0,5 pct.-point højere end lønstigningstakten i Danmark i samme kvartal inden for fremstilling.

I Sverige blev den årlige lønstigningstakt 2,1 pct. i 2. kvartal 2019, hvilket er 0,4 pct.-point lavere end den danske lønstigningstakt i samme kvartal.

I Japan har lønstigningstakten i en lang periode skiftevis været negativ eller positiv. I 2. kvartal 2019 steg de japanske lønninger inden for fremstilling med 0,5 pct. i forhold til samme kvartal sidste år.

Højere lønstigninger i udlandet end i Danmark inden for handel

Lønningerne stiger fortsat mere i udlandet end i Danmark inden for handel. I 2017 og frem til 1. kvartal 2018 var lønudviklingen i udlandet lavere end end i Danmark inden for handel. Siden 2. kvartal 2018 er lønningerne dog steget hurtigere i udlandet, og forskellen i de årlige stigningstakter er i 2. kvartal 2019 øget til 0,6 pct.-point. Lønningerne stiger nu med 2,9 pct. i udlandet, mens danske lønmodtagere ansat i virksomheder inden for handel gennemsnitligt er steget 2,3 pct. i løn.

Højeste lønstigning i Polen, laveste i Japan

Blandt de 14 lande, som er med i DA's Internationale Lønstatistik, havde Polen med en årlig lønstigningstakt på 6,1 pct. den højeste lønstigningstakt inden for fremstilling.
Inden for handel lå lønstigningen også højst i Polen, hvor den årlige stigning kom op på 6,8 pct. i 1. kvartal 2019.

Med den øgede lønstigningstakt i udlandet tyder det på, at den danske lønudvikling inden for fremstilling i det kommende års tid vil forblive på niveau med eller lidt under lønstigningstakten i udlandet.

Se mere

Sammenlign leveomkostninger i andre lande:
Monthly Bulletin of Statistics Online

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.