Vi rådgiver dig

BoligVærkstedet viser vejen til fremtidens bæredygtige boliger

Ny prototype demonstrerer, hvordan vi fremover kan bygge med et tre gange lavere CO2-aftryk, sundere indeklima og uden, at det bliver dyrere.



Foto: Adam Mørk

Prototypebyggeriet BoligVærkstedet i Jernbanebyen i København er udviklet ud fra en holistisk tilgang, der tager højde for hele byggeriets livscyklus og har klimabelastning, indeklima og økonomi som de primære designdrivere.

BoligVærkstedet er en del af konceptet Levesteder, der er udviklet af VELUX Gruppen, EFFEKT og Artelia, og som skal danne ramme om læring og inspiration for hele byggebranchen til hjælp for den grønne omstilling, fortæller Lone Feifer, direktør for bæredygtigt byggeri i VELUX Gruppen:

Som en del af en industri, der står for en stor del af den globale CO2-udledning, ønsker vi at tage ansvar og finde måder at bygge mere bæredygtigt på. Med dette projekt viser vi, hvordan det kan gøres allerede i dag. Den grundige vurdering af hvert produkt, materiale og proces har været afgørende for at nå frem til de resultater, som vi kan præsentere med projektet. Lone Feifer, direktør for bæredygtigt byggeri i VELUX Gruppen.
Foto: Adam Mørk

Levesteder konceptet er baseret på fem nøgleprincipper, som kan anvendes i både nye og ældre bygninger: Boliger skal være sunde, enkle, skalerbare, til at betale og skal kunne deles over tid.  

Venter ikke på fremtidige teknologier

Med Levesteder ønsker VELUX Gruppen at vise, at det er muligt at bygge nye hjem og samtidig reducere CO2-aftrykket med to tredjedele sammenlignet med et typisk dansk étfamilies hus. De har gennemført en livscyklusvurdering (Life Cycle Assesment), og alle materialer er nøje overvejet ift. byggeteknik og klimaaftryk. Designet er samtidig udført med mekaniske samlinger, så konstruktionerne kan skilles fra hinanden efter endt levetid.

Det faktum, at vi har været i stand til at nå disse imponerende resultater med BoligVærkstedet, er et bevis på, at vi ikke behøver at vente på fremtidige teknologier for at bygge mere bæredygtigt. Lone Feifer

Hun tilføjer: 

Materialerne og løsningerne er her allerede - vi skal bare bruge og skalere dem. Jeg håber, at vi kan inspirere byggebranchen til at følge trop. Lone Feifer

Sundt indeklima som pejlemærke

Visionen med Levesteder konceptet er at skabe et bedre livsmiljø for vores planet. Projektet bidrager til det ved at vise vejen til en bygningsmasse der forbedrer levevilkårene for mennesker. Konceptet er derfor designet ud fra fem principper for sunde bygninger, der skal sikre et sundt indeklima: Dagslys, termisk miljø, indendørs luftkvalitet, akustik og udendørs tilslutning.

Levesteder fokuserer ikke kun på, hvordan vi skaber et bedre livsmiljø for vores planet, men også på at skabe en vej mod et fremtidsorienteret samfund, der også forbedrer levevilkårene for mennesker. Hver prototype viser, hvordan vi kan bygge boliger, der ikke bare gør os mindre syge, men faktisk bidrager til at forbedre vores sundhed.

Plads til liv mellem husene

Demonstrationsprojektets holistiske tilgang til byggeri udfordrer den overleverede tradition for byggeri  i et forsøg på at vise en ny vej for byggebranchen, som gavner både mennesker og planeten.

Vi håber ikke, at det er de tørre tal, de besøgende vil huske, når de lægger vejen forbi BoligVærkstedet. De skal derimod huske oplevelsen af at blive omfavnet af boliger, der skaber gode rammer for liv. Boligerne skal forme fællesskaber mellem mennesker og forbinde dem med naturen gennem lys, luft, materialer og planter og gennem boligens direkte kontakt til både himmel og jord. For det er netop gennem arkitekturen, at vi har mulighed for at forme og genfortolke vores relation til naturen på alle planer. Sinus Lynge, partner i EFFEKT.

Følelsen af at være i en træbygning, der er badet i dagslys, med en god udendørs forbindelse, gør, at de besøgende oplever at det er behageligt at opholde sig i bygningerne, og samtidig er det et «ærligt» byggeri, hvor strukturen ikke er forsøgt gemt væk.

Fra prototype til grøn produktion  

Levesteder konceptet har sidenhen sikret sig udenlandsk opmærksomhed. Med byggeriet har VELUX Gruppen sammen med partnerne EFFEKT Architects og de rådgivende ingeniører hos Artelia søgt at vise, hvordan nytænkning af byggeri og bygninger kan hjælpe med at løse nogle af de globale klima- og sundhedsmæssige udfordringer.

I efteråret 2023 indgik VELUX Gruppen en første ny partneraftale med Bouwgroep Dijkstra Draisma om, at det hollandske byggefirma kan anvende Levesteder konceptet i sine udviklings- og byggeprocesser, og desuden bygge den første prototype i Holland med udgangspunkt i konceptet. VELUX Gruppen vil desuden dele konkrete erfaringer og knowhow fra BoligVærkstedet prototypen og arbejde tæt sammen med Bouwgroep Dijkstra Draisma og kommende partnere i Europa, om at udveksle viden om boliger med lavt CO2-aftryk. Med disse partneraftaler er ambitionen om at skalere Levesteder konceptet til resten af Europa, så vi kan ændre boligbyggeri i bredden til gavn for både mennesker og planet.

Fakta

Bygherre

VELUX Gruppen

Arkitekt

EFFEKT Arkitekter

Rådgiver

Artelia Ingeniører

Entreprenør

Enemærke & Petersen

Ingeniør

Artelia

Byggematerialer

Træ i bærende konstruktioner, træfiberisolering, træbeklædning; stålplader tagbeklædning, vinduer og døre træ/aluminium

Placering

Den første prototype – Boligværkstedet (Living Places Copenhagen) – blev opført i Jernbanebyen i 2023

Byggeår  

April 2023 (stod færdigt)

Størrelse (m2)

147 kvm pr. hus

 

OM NEW EUROPEAN BAUHAUS INITIATIVET  

Med afsæt i den historiske Bauhaus-tradition har EU lanceret New European Bauhaus. Gennem ændrede arbejdsmetoder, samarbejde på tværs af forskellige fag- og kunstdiscipliner og i stræben efter nye løsninger, fik man dengang etableret det, der blev startskuddet til en ny europæisk bevægelse, som spredte sig over hele Europa. Det er ligeledes afsættet med New European Bauhaus, hvor fokus er på udviklingen og bruge nye materialer, nye samarbejder, og måden vi skaber fremtidens byggede miljøer. Styrende for New European Bauhaus er tre centrale værdier: Inklusion, bæredygtighed og æstetik.

Læs mere om BoligVærkstedet her:

VELUX Living Places BoligVærkstedet - byggematerialer
Henriette Thuen

Henriette Thuen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 7216 0283
  • Mobil +45 4098 4130
  • E-mail htu@di.dk

Relateret indhold