Vi rådgiver dig

BørneRiget bliver et ’legende logisk’ hospital

Rigshospitalet udvikler et nyt hospital for børn, unge og gravide som skal sætte nye standarder for fremtidens behandling og pleje. Hospitalet er designet med et banebrydende samspil imellem arkitektur, organisation, bæredygtighed og drift.

Mary Elizabeth Hospital, BørneRiget

Den nye sygehusfløj for børn, unge og gravide på Rigshospitalet lægger vægt på leg og læring som en integreret del af den medicinske behandling.

Foto: 3XN

Med projektet ”legende logisk” har  Arkitektfirmaet 3XN A/S vundet projektkonkurrencen om at bygge Mary Elisabeths Hospital – populært kaldet det nye BørneRiget. Arkitekturen i det vindende projekt tager udgangspunkt i to hænder, der strækker fingrene ud i lyset, ud i byen og ud i det grønne.

Ambitionen er at skabe et hospital med en hjemlig og uformel atmosfære, hvor patienter og deres familier vil få en tryg rejse med logiske sammenhænge og legende rammer. Der skal være differentierede rammer og muligheder i det nye børnehospital til alle patienttyper og til alle de pårørende og ansatte, der får deres daglige gang i huset. Stig Vesterager Gothelf, designansvarlig og partner i 3XN.

Æstetikken som bærende element

For at imødekomme den brede patientgruppe spiller patienter og pårørendes behov og muligheden for at sætte personlige præg en stor rolle i arkitekturen. Sengestuerne er eksempelvis designet, så inventaret kan ændres og omorganiseres efter behov. Hænderne som organisationsprincip er gennemført i hele bygningen med et tydeligt offentligt center med opholdsområde for familien, der udgør håndleddet. Hver finger indeholder sengestuer og for enden af hver ’finger’, åbner der sig dobbelthøje vinterhaver med forskellige temaer og oplevelser, og er designet alt efter patientgruppens behov - enten som en legeplads, et pusterum, et grønt areal eller et opholdsrum. Finger-designet sikrer korte afstande ud til de enkelte sengestuer i hver ’finger’ og sikrer samtidig, at der fra alle sengestuer er max 7 – 20 meter til nærmeste have, som i et almindeligt hus.

Arkitekterne tager udgangspunkt i såkaldt ”helbredende arkitektur. Begrebet tager udgangspunkt i, at æstetik og fysiske omgivelser direkte og indirekte påvirker menneskers krop, psyke og velbefindende.

Når vores børn bliver syge, berøres hele familien. Derfor betyder det alt, at man kan samle sin familie, og at hverdagen er så tæt som mulig på den hverdag, man kender uden for hospitalet. Kim Herforth Nielsen, kreativ direktør og grundlægger af 3XN.

Hospitalet er tænkt indefra og ud, hvor visionen har været at give alle sengestuer en udsigt ud over København, og eliminere det netværk af lange og vinkelrette, mørke gange som mange forbinder med hospitalsbyggeri.

Foto: 3XN

Det har været målsætningen at skabe et sundt byggeri med et behageligt indeklima; termisk, atmosfærisk, akustisk og visuelt, hvor alle parametre, som har indflydelse på oplevelsen af komfort og sundhed, indgår – helt ind i materialevalget og  både ude og inde.

Byggeriets dagslysforhold og kunstige belysning er blevet designet for at opnå en kombination af godt udsyn til omgivelserne, effektiv dagslysudnyttelse og lys, der giver høj lyskvalitet og minimale blændingsgener.

- Vi har arbejdet meget med helende arkitektur, der ud over det funktionelle, også giver mulighed for leg og kreativ udfoldelse og som kan blive et hospital på børnenes præmisser, fortæller Kim Herforth Nielsen.

Arkitekturen sætter leg i centrum allerede fra brugere og besøgendes første skridt ind på hospitalet. Bygningens centrale atrium er således designet med en række forskudte plan og bløde former der skaber et legende centrum for bygningerne, og på den måde giver brugere og besøgende en anderledes hospitalsoplevelse end i traditionelle hospitaler.

BørneRiget set indefra

Designprocessen har haft fokus på samskabelse, hvor arbejdet ikke blot er baseret på brugernes behov og perspektiver, men hvor brugerne har indgået i arbejdet med at fokusere indsatsen og udvikle idéer.

Foto: 3XN

Bæredygtighed med fokus på patienten

Designet af Mary Elizabeths Hospital giver mulighed for leg og kreativ udfoldelse både inde og ude. Der er rettet særligt fokus på den menneskelige side af bæredygtighedsbegrebet, den side der måske betyder allermest for driften af et sygehus og for patienten, hvis krop og psyke skal hele.

Foruden hospitalets overordnede layout, der skaber balance mellem patientoplevelse og hospitalslogistik, har designteamet arbejdet med at integrere naturlige former, overraskende oplevelser og imødekommende indretning og farver, for at skabe en hjemlig oplevelse særligt på patientstuerne.

Selve brugeroplevelsen rækker ud over hospitalets fysiske rammer. Hospitalets brugeroplevelsesteam udvikler løsninger, der kombinerer fysisk design, digitale services og adfærd, i en indsats, der skal sikre at patientoplevelsen får et markant løft. Forløbet på hospitalet hænger sammen for alle både før, under og efter mødet med hospitalet.

Designet er udarbejdet i en samskabende proces, så resultatet er ikke blot baseret på brugernes behov , brugerne har rent faktisk  samarbejdet med arkitekterne med  at fokusere indsatsen og udvikle idéer.

Mary Elizabeth Hospotal: BørneRiget

Bygningen har plads til 900 patienter samt 1.200 læger, sygeplejersker og øvrige medarbejdere.

Foto: 3XN

Inkluderende rum for alle

Hospitalet er designet til hverdagen og er derfor et sted, hvor patienter såvel som pårørende skal føle sig trygge og trives. Blandt andet gør familiestuer det muligt at fortsætte hverdagens rutiner og aktiviteter så godt som muligt. Stuerne er indrettet til, at familier kan spise sammen, der er mulighed for overnatning og plads til, at man som familie kan indrette stuen, så den føles hjemlig.

Fakta

Bygherre

Region Hovedstaden

Arkitekt

3XN, Arkitema, Kristine Jensen - Landskab & Arkitektur 

Rådgiver(e)

3XN (totalrådgiver) og Arkitema Architects, Niras, Rosan Bosch Studio og Kirstine Jensens Tegnestue (underrådgivere)

Entreprenør

Elindco, LM Byg, M.J. Eriksson, NCC, Aarsleff og Wicotec Kirkebjerg.

Ingeniør

Niras

Placering

København

Byggeår

2021-2026

Størrelse (m2)   

 58.000 m2

OM NEW EUROPEAN BAUHAUS INITIATIVET  

Med afsæt i den historiske Bauhaus-tradition har EU lanceret New European Bauhaus. Gennem ændrede arbejdsmetoder, samarbejde på tværs af forskellige fag- og kunstdiscipliner og i stræben efter nye løsninger, fik man dengang etableret det, der blev startskuddet til en ny europæisk bevægelse, som spredte sig over hele Europa. Det er ligeledes afsættet med New European Bauhaus, hvor fokus er på udviklingen og bruge nye materialer, nye samarbejder, og måden vi skaber fremtidens byggede miljøer. Styrende for New European Bauhaus er tre centrale værdier: Inklusion, bæredygtighed og æstetik.

Læs mere om hospitalet her:

Mary Elizabeth Hospital - 3XN

Relateret indhold