Alexander Christoffersen, Head of Compliance & Organizational Development i Noridane Food A/S

01.02.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Handelshus satte ind med lean – og det gav vind i sejlene

Noridane Food A/S har med støtte fra DI arbejdet målrettet i knap tre år for at implementere lean i virksomheden. Det kan mærkes på opgaverne, processerne og på medarbejderne.

Lean er for de fleste tæt forbundet med produktivitet. Her handler det om at få flere enheder hurtigere igennem et samlebånd med mindre spild. Det er til at forstå.

Men hvad så, hvis man ingen produktion har? Giver lean så overhovedet mening?

Det mener Alexander Christoffersen, der er Head of Compliance & Organizational Development i Noridane Food A/S, i hvert fald. 

-Jeg sørger for, at vi følger de policies, virksomheden har, men mit job er også at udfordre de selv samme regler. Det, vi gør i dag, er ikke nødvendigvis det bedste og mest korrekte i morgen. Det, vi gjorde mindre effektivt i går, kan vi lære af, og på den måde optimere på værdiskabende led i forretningen, siger Alexander Christoffersen.

Måtte finde på egne mål

Noridane har arbejdet målrettet med lean de seneste tre år, og her har de fået hjælp af Dansk Industri til at implementere indsatser på tværs af organisationen. Den første tid er gået med at opsætte rammerne for lean og definere, hvad virksomheden ville optimere:

- Som handelshus er det svært at måle på lean, for vi kan ikke måle på antal produkter, der kører på samlebåndet. Derfor har vi måtte definere vores egne mål i hver afdeling. Vi fokuserer på, hvad værdi er for den enkelte afdeling, fortæller Alexander Christoffersen.

Lean gav arbejdsglæde i finansafdelingen

Særligt i finansafdelingen har det øgede fokus på lean været godt for bundlinje såvel som medarbejdere:

-Før lean arbejdede vi hele tiden på pumperne. Vi svømmede lige i vandoverfladen og var konstant ved at drukne i form af for mange projekter og manglende struktur i hverdagen. Med leanværktøjer fik vi struktur på arbejdet og samlet vores projekter. I dag har vi en lang større arbejdsglæde i afdelingen.

-Når der gives plads og lyttes til medarbejderne og deres ideer, så skaber det en positiv kultur overfor forandringer. Resultatet? Vi har implementeret 25 processer, som udgør 95 pct. af de ansattes idéforslag siden ultimo april år.

Det handler om at fjerne nogle af de kedeligste opgaver. Der er ingen, der synes, det er sjovt at taste noget ind i et system. Medarbejderne bliver automatisk tørstige efter mere. Alexander Christoffersen, Noridane Food A/S

Lean journey vol. 2

Noridane Food A/S er netop begyndt en ny fase af deres leanstrategi. Med hjælp fra DI er de gået i gang med at undersøge optimeringspotentialet i virksomhedens shippingafdeling – en indsats, de kalder ”Lean journey vol. 2.”

-Vi kan helt sikkert blive endnu skarpere på effektiviteten og højne kommunikationen i afdelingen og på tværs af organisationen. Derfor er det vigtigt, at vi får skabt et forum, hvor vi kan tale åbent om problemerne, og hvor medarbejderne bliver hørt, og får mulighed for at komme med løsninger, siger Alexander Christoffersen.

-I en organisation som vores kan det blive som skibe, der sejler i hver deres ende af verdenshavene: Hver for sig og alene. Med leanværktøjer forsøger vi at bringe skibene tættere på hinanden, så organisationen står stærkere og sejler mod udfordringerne i en samlet force. Det gør, at vi står stærkere i turbulente perioder.

Få sparring til lean i DI

I DI kan du som medlem få specialiseret rådgivning til at udvikle og implemetere leanstrategier. Vores team af konsulenter sammensætninger i samarbejde med dig et forløb med udgangspunkt i dine og din virksomheds behov. Kontakt os for at høre mere om, hvordan  du kan få hjælp i DI.

Martin Strand

Martin Strand

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3559
  • Mobil +45 3175 3330
  • E-mail mstr@di.dk

Relateret indhold