07.12.21 Vi rådgiver dig Nyheder

Defekte produkter får nyt liv

Det fedeste ved at være elektronikfagtekniker er helt klart, at man gennem dedikeret ’nørderi’ kan redde kasserede elektronikprodukter. Det er min måde at bidrage til den grønne omstilling på.

Sådan lyder det fra 22-årige Christian Kalhof, der netop er blevet udlært elektronikfagtekniker. Gennem de sidste fem år har han arbejdet hos elektronikproducenten GPV*. Her gør han - sammen med 10 andre elektronikfagteknikere - hver dag kloden lidt grønnere ved at redde produkter fra at blive kasseret.

”Jeg hjælper med at reparere ting, som ellers ville være blevet smidt ud. For eksempel en mikrofon. Samtidig sørger alle i virksomheden for at effektivisere, sortere og optimere for at holde forbruget nede,” siger Christian og smiler stolt:

”Et positivt biprodukt er, at man også kan reparere sine egne elektroniske genstande, når de går i stykker.”

Ideen til at blive elektronikfagtekniker fik Christian fra sin fars arbejdsplads, der havde flere elektronikfagteknikere i lære:

”På min fars arbejde talte jeg med en elektronikfagteknikerlærling, som forklarede mig, hvad faget gik ud på. Det betød meget for mig at komme ud i virkeligheden og se, hvad det hele handlede om.”

Herfra gik det slag i slag for Christian. Han startede på en EUX på Mercantec i Viborg og skaffede sig studenterhue og svendebrev på én og samme tid.

”Jeg bruger stadig rigtig meget af det, jeg lærte på skolen hver dag,” fortæller Christian og uddyber: ”Hvis et produkt fejler et eller andet - for eksempel, hvis det trækker for meget strøm, så har jeg lært, hvordan jeg kan beregne mig frem til løsningen på problemet.”

På skolen får man en grundviden til at læse og forstå diagrammer, men det er på arbejdspladsen, man bliver specialiseret. Hos GPV er det reparationen af produkterne, Christian dygtiggør sig i. Opgaverne er alsidige, og på Christians CV står der allerede reparationer af alt fra audioforstærkere over gyllespredere til kontrolpaneler.

Som elektronikfagtekniker bliver man dermed specialist i problemløsning inden for elektronik, og der er et hav af muligheder for videreuddannelse – enten som svagstrømstekniker, medikotekniker eller på universitetet:

”Man kan gå videre som ingeniør. Den erfaring, man får som elektronikfagtekniker, hjælper, når man skal til at udvikle og forsimple processerne,” slutter Christian.

*Læs mere om GPV her: