Vi rådgiver dig

Løndannelse i byggeriets overenskomster

Løndannelse i mindstebetalingssystemet i Bygge- og Anlægsoverenskomsten, Bygningsoverenskomsten, Overenskomsten for Murer- og Murerarbejdsmand, Gulvoverenskomsten, Industri Overenskomsterne skal ske lokalt.

I forbindelse med overenskomstfornyelsen 2023 blev parterne enige om, at løndannelsen i byggeriet skal ske lokalt, og at både de lokale parter og overenskomstparterne har en fælles interesse i at understøtte mindstebetalingssystemet.

Løndannelsen tager udgangspunkt i den enkelte virksomheds produktivitet, konkurrenceevne, økonomiske situation og fremtidsudsigter, herunder bl.a. ordrebeholdning, markedssituation og produktionsforhold, og skal ske i overensstemmelse med overenskomsternes bestemmelser om lønfastsættelse. 

Udgangspunktet er, at lønnen for den enkelte medarbejder i hvert tilfælde aftales mellem virksomheden og medarbejderen efter bestemmelsen i Bygge- og Anlægsoverenskomsten § 29.

Hvis de lokale parter ønsker, at lønnen forhandles kollektivt, er overenskomstparterne enige om, at dette er en naturlig model, der kan rummes af parternes overenskomster. I så fald bør der indgås aftale herom efter reglerne i Bygge- og Anlægsoverenskomstens § 29, stk. 6.

Muligt at aftale kollektive lønforhandlinger

Udgangspunktet i parternes overenskomster er, at lønnen for den enkelte medarbejder i hvert tilfælde aftales mellem virksomheden og medarbejderen, men det har også tidligere været muligt at aftale kollektive lønforhandlinger, og det var et ønske fra lønmodtagersiden at synliggøre denne mulighed. Således er der er i Bygge- og Anlægsoverenskomstens indsat følgende nye tekst som stk. 6 i § 29: 

”Hvor de lokale parter ønsker at forhandle lønnen kollektivt, kan der lokalt træffes aftale herom. Hvis der er valgt en tillidsrepræsentant, forestår tillidsrepræsentanten forhandlingerne”.

Månedsløn 

Ved lokal enighed mellem virksomheden og et flertal af medarbejderne kan der skriftligt aftales månedsløn. Reglerne gælder for Bygningsoverenskomsten, Bygge- og Anlægsoverenskomsten, Industrioverenskomsten og Gulvoverenskomsten.

Ved aftale om månedsløn kan aflønningsperioden tidligst starte den 20. i en måned med udløb den 19. i den efterfølgende måned.

Ved en aftale om månedsløn, udbetales lønnen månedsvis bagud og forfalder til betaling den sidste hverdag i måneden.

Oplysninger til tillidsrepræsentanten

Parterne blev ved overenskomstforhandlingerne 2023 enige om at styrke medarbejdernes muligheder for at have konstruktive lønforhandlinger, og dette kan ske ved, at tillidsrepræsentanten kan anmode virksomhedens ledelse om information vedrørende virksomhedens produktivitet, konkurrenceevne, økonomiske situation og fremtidsudsigter, herunder bl.a. ordrebeholdning, markedssituation og produktionsforhold. Således blev der i Bygge- og Anlægsoverenskomstens § 73 indsat et nyt stykke 16:

”Med henblik på bedst muligt at kunne understøtte sine kolleger i forbindelse med indgåelse af aftaler om løn efter Bygge- og Anlægsoverenskomstens § 29 kan tillidsrepræsentanten anmode om at få belyst virksomhedens produktivitet, konkurrenceevne, økonomiske situation og fremtidsudsigter, herunder bl.a. ordrebeholdning, markedssituation og produktionsforhold”.

Anmodningen kan finde sted både i forbindelse med kollektive lønforhandlinger eller forud for opstart af virksomhedens individuelle lønforhandlinger med medarbejderne.

Virksomheden vurderer selv, hvilke oplysninger der er nødvendige og relevante for at belyse virksomhedens produktivitet, konkurrenceevne, økonomiske situation og fremtidsudsigter. Det er endvidere også op til virksomheden at bestemme måden, hvorpå oplysningerne gives. Det vil sige, at oplysningerne f.eks. kan gives på et møde eller i en præsentation. Det er vigtigt, at den samlede tilgang understøtter formålet med at klæde tillidsrepræsentanten på til at kunne forhandle konstruktivt.

Hvis der opstår tvivl om omfanget af oplysninger eller måden, hvorpå oplysningerne gives, kan virksomheden til enhver tid kontakte DI for rådgivning.

Tillidsrepræsentanten kan pålægges fortrolighed om oplysninger givet af virksomheden. Oplysninger, der udtrykkeligt er givet som fortrolige, må ikke viderebringes.

Publikationer

Lønoversigt for byggeriets overenskomster

Hent

Artikel opdateret den 07.03.24

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.