Foto: Colourbox
30.06.21 Vi rådgiver dig Nyheder

Ny grænseværdi for dieseludstødningspartikler i udendørs arbejdsluft

Den nye grænseværdi vil udfordre brancher med eksempelvis gamle dieseldrevne entreprenørmaskiner. Virksomhederne har indtil 1. januar 2023 til at vurdere problemet.

Den 1. juli 2021 træder en ny grænseværdi for dieseludstødningspartikler i arbejdsmiljøet i kraft. Grænseværdien bliver på 10 µg/m3, målt som (EC - elementært kulstof). Der er samtidig en anbefaling om, at grænseværdien allerede i 2024 nedsættes til 5 µg/m3.

Det vides dog, at enkelte brancher har arbejdsprocesser, hvor det kan være vanskeligt at nedbringe koncentrationen af dieselpartikler i udendørs arbejdsluft til 5 µg/m3 allerede i 2024. Det drejer sig om følgende eller tilsvarende arbejdsprocesser:

  • Bygge/anlægsarbejde med brug af dieseldrevet entreprenørmateriel i udgravninger i byområder, tunneller og lign.
  • Arbejde med asfaltering med brug af dieseldrevet materiel, langs stærkt trafikerede veje og i tætbebyggede områder.
  • Arbejde i overdækkede områder i forbindelse med brug af dieseldrevne lokomotiver.

Med tilsvarende arbejdsprocesser tænkes på arbejdsprocesser med brug af tungt dieseldrevet materiel i tæt bebyggelse, i tunneller, ved jernbane eller på/ved stærkt trafikerede veje.

Hvis virksomhederne (eventuelt i den relevante branche) inden den 1. januar 2023 ved hjælp af måliger kan påvise udfordringer med, at det ikke er realistisk at nedbringe luftkoncentrationen til 5 µg/m3, vil det blive vurderet, om grænseværdien for disse arbejdsprocesser først skal træde i kraft i 2026.

I så fald skal virksomhederne frem til medio 2026 arbejde på at finde løsninger, der kan reducere udsættelsen af dieselpartikler for ansatte, der er beskæftiget med de pågældende arbejdsprocesser.

DI er i tæt kontakt med både myndigheder og virksomheder om denne sag.

Læs mere:

Bent Horn Andersen

Bent Horn Andersen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3774
  • Mobil +45 2229 0289
  • E-mail bhan@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.