Højesteret har i to sager afgjort, at det kan være en arbejdsskade, selv om tilskadekomnes arbejde ikke er årsag til skaden.

Foto: GettyImages
06.12.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Kan en personskade være en arbejdsskade, når arbejdet ikke er årsag til skaden?

Højesteret har i to sager afgjort, at det kan være en arbejdsskade, selv om tilskadekomnes arbejde ikke er årsag til skaden.

I to principielle sager om personskader pådraget efter besvimelse på arbejdspladsen har Højesteret afgjort, at Ankestyrelsens anerkendelse af, at hændelserne var arbejdsskader, er korrekt vurderet.  
 
I den første sag sad den tilskadekomne ved sit skrivebord på arbejdspladsen og arbejdede på sin pc, da hun pludselig besvimede. Hun faldt og slog hovedet mod gulvet, hvorved hun pådrog sig posttraumatisk hovedpine. 

I den anden sag var skadelidte i praktik som lægestuderende. Hun sad på en taburet med hjul og overværede en undersøgelse af en patient, da hun fik et ildebefindende og besvimede. Hun faldt ned fra taburetten og slog hovedet mod betongulvet, hvorved hun pådrog sig en hjernerystelse. Hun fik også viklet sin ene fod ind i taburettens bøjle og brækkede derved en fodknogle. 

Ankestyrelsen anerkendte begge personskader som arbejdsskader, selv om parterne i sagen var enige om, at den tilskadekomnes arbejde ikke var årsag til besvimelsen. 

Personskaden måtte således uanset årsagen til besvimelserne henføres til deres arbejde eller de forhold, det var foregået under, og der skulle ikke foretages en sandsynlighedsvurdering af, om de ville være kommet lige så slemt til skade, hvis den samme situation var opstået andre steder end på arbejdet. 

Læs mere: Højesteret enig i Ankestyrelsens anerkendelse af arbejdsskade — Ankestyrelsen (ast.dk)

Susanne Linhart

Susanne Linhart

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4847
  • Mobil +45 2228 8475
  • E-mail sli@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.