Foto: Colourbox
20.12.21 Vi rådgiver dig Nyheder

Bortvist for dobbeltsletning af e-mails

En projektleder var blevet bortvist, fordi han havde slettet alle sine e-mails fra indbakken og fra mappen med de slettede e-mails. Retten i Aalborg fandt, at bortvisningen var uberettiget.

Sur over manglende fritstilling

Sagen handlede om en projektleder, der var ansat i en mindre produktionsvirksomhed, og som blev opsagt på grund af arbejdsmangel.

Da projektlederen fandt ud af, at han ikke blev fritstillet, sygemeldte han sig, og mellem kl. 00:48 til kl. 8:49 dobbeltslettede han 1.074 mails i sin indbakke og sendt post. Derefter slettede han alle e-mails i mappen med slettet post.

Ikke alle e-mails kunne genskabes

Virksomheden fik kun genskabt 2/3 af hans e-mails og fandt ud af, at projektlederen kun havde gemt meget få e-mails og dokumenter på virksomhedens fællesdrev. Derfor blev han bortvist.

Projektlederen gjorde gældende, at bortvisningen var uberettiget, og sagen endte i Retten i Aalborg.

Virksomheden fremlagde under sagen en e-mail som dokumentation for, at det havde været bøvlet, at projektlederen havde slettet sine e-mails, men fremlagde under sagen ikke yderligere dokumentation i form af interne instrukser eller vidner.

Havde ikke slettet betydningsfulde e-mails

Byretten gav projektlederen medhold i, at bortvisningen var uberettiget. Retten lagde blandt andet vægt på, at det var usikkert, hvilken instruktion projektlederen havde fået i forhold til at gemme e-mails og dokumenter på fællesdrevet.

Derudover lagde retten vægt på, at der ikke var konstateret tab af kunder eller økonomiske tab som følge af sletningen af e-mails, og retten mente derfor ikke, at projektlederen havde slettet betydningsfulde oplysninger, som var væsentlige for virksomhedens fremadrettede arbejde.

DI førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på Retten i Aalborgs i sag nr. Sag BS-41187/2020-ALB.

DI's råd

Dommen viser, at det er vigtigt, at virksomheder kan dokumentere de tab eller den belastning for virksomheden, som en medarbejders misligholdelse af ansættelsesforholdet har haft, hvis medarbejderen bortvises.

I denne sag fik projektlederen medhold, men dobbeltsletning af e-mails kan være en grov misligholdelse, og der er retspraksis, hvoraf det fremgår, at det ikke er afgørende, at e-mailsene kan genskabes igen, tab af kunder eller et økonomisk tab.

Det afgørende er efter retspraksis en vurdering af, hvor subjektivt dadelværdigt medarbejderens adfærd er, og hvor belastende sletningen har været for virksomheden.

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.