Foto: Colourbox
21.03.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Kædeansvar for vikarer kostede byggevirksomhed 410.000 kr.

En virksomhed havde påtaget sig et kædeansvar over for vikarer fra et vikarbureau og skulle sikre, at vikarerne modtog mindst samme løn- og ansættelsesvilkår som deres egne medarbejdere, ifølge en tiltrædelsesoverenskomst. Da vikarbureauet havde aflønnet med ringere vilkår end overenskomstens niveau, blev virksomheden idømt et differencekrav til fagforbundet.

Kædeansvar for vikarer udsendt af et vikarbureau

Sagen drejer sig overordnet om underbetaling af international arbejdskraft.

En byggevirksomhed indgik 4. januar 2021 en tiltrædelsesoverenskomst med en fagforening, hvor virksomheden påtog sig et kædeansvar i forhold til rumænske vikarer fra et vikarbureau, som skulle udføre malerarbejde i et nyopført byggeri i København.

Det betød, at virksomheden forpligtede sig til at sikre, at de rumænske vikarer modtog løn- og ansættelsesvilkår fra vikarbureauet i overensstemmelse med tiltrædelsesoverenskomsten.

Krav om betaling af difference for underbetaling

Parterne var enige om, at virksomheden skulle følge overenskomsten, men så var der heller ikke enighed om ret meget andet.

Forbundet mente, at vikarbureauet havde underbetalt de rumænske malere og rejste krav om, at virksomheden skulle betale differencen ved en faglig voldgift.

Under sagen argumenterede forbundet desuden for, at virksomheden havde givet forkerte oplysninger om, hvor mange rumænske malere, der havde arbejdet på byggepladsen, og hvor mange timer de havde arbejdet.

410.000 kr.  i efterbetaling til forbundet

I voldgiften fandt dommeren, at den dokumentation med ansættelseskontrakter, lønsedler og bankkvitteringer vedrørende kontante hævninger og bankoverførsler fra vikarbureauet til vikarerne, som virksomheden havde fremlagt under sagen, ikke fuldt ud kunne lægges til grund.

I mangel af en entreprisekontrakt tillagde dommeren afgørende vægt på forbundets vidneafhøringer om arbejdets omfang og fandt på denne baggrund, at virksomheden skulle efterbetale manglende løn for omkring 410.000 kr. til forbundet.

DI førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på Faglig Voldgifts kendelse af 10. januar 2022 i sag nr. 2021-952.

DI's råd

DI anbefaler, at virksomheder skal være påpasselige i forhold til at påtage sig et kædeansvar over for andre.

Hvis der allerede foreligger et kædeansvar, bør virksomheden sikre, at alle medarbejderes lønvilkår er overenskomstmæssige.

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.