Foto: Colourbox
15.03.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Leder udsat for CEO-fraud kunne ikke bortvises

En leder var udsat for ’CEO-fraud’, og virksomheden valgte derfor at bortvise hende. Dog fandt Sø- og Handelsretten frem til, at forholdet havde givet virksomheden rimelig grund til at opsige lederen, men ikke til bortvisning. Lederen havde derfor krav på minimalerstatning samt fratrædelsesgodtgørelse.

Udsat for CEO-fraud og bortvist

Sagen handlede om en leder, som var blevet bortvist, da hun i en periode over ca. 1 uge havde været udsat for CEO-fraud. En mand, der udgav sig for at være virksomhedens CEO, havde over e-mail og ved telefonopkald snydt lederen til ad to omgange at godkende og overføre samlet 1.986.000 EUR.  

Selskabet suspenderede lederen, som havde næsten 30 års anciennitet, den 12. marts 2020, og den 20. marts 2020 blev hun bortvist.

Sagen endte for Sø- og Handelsretten, som skulle tage stilling til, om virksomheden havde været berettiget til at bortvise eller alternativt opsige lederen.

Ikke groft nok til bortvisning

Sø- og Handelsretten vurderede, at den omhandlede CEO-fraud blev udført særdeles professionelt, og den ville derfor være meget svær at gennemskue, selv for en erfaren og agtpågivende person.

Efter en samlet vurdering kom retten frem til, at lederen i forbindelse med det udførte bedrageri og de to store pengeoverførelser ikke havde handlet så groft uforsvarligt, at selskabet havde tilstrækkelig grund til at bortvise hende.

Sagligt at opsige for manglende agtpågivenhed

Sø- og Handelsretten fandt derimod, at virksomheden havde været  berettiget til at opsige lederen med den begrundelse, at hun ved de to pengeoverførelser ikke udviste den fornødne agtpågivenhed ved håndtering af finansielle transaktioner, som virksomheden med rette kunne have forventet i forhold til hendes ledelsesmæssige stilling og ansvar.

Som følge af dette havde lederen som udgangspunkt ret til erstatning for løn i opsigelsesperioden svarende til otte måneders løn efter funktionærloven, da der var mellem parterne aftalt et gensidigt forlænget opsigelsesvarsel på to måneder.

Derudover fandt Sø- og Handelsretten, at lederen havde krav på en fratrædelsesgodtgørelse svarende til tre måneders løn efter funktionærloven.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Sø- og Handelsrettens afgørelse af  22. november 2021 i sag nr. BS-185/2021-SHR.

DI's råd

Dommen viser, at virksomheden altid skal foretage en helt konkret vurdering af, om der foreligger en misligholdelse af et ansættelsesforhold, som er væsentlig i en sådan grad  at det kan berettige en bortvisning.

I den konkrete sag udgjorde lederens manglende agtpågivenhed ikke en tilstrækkelig grund til bortvisning, men berettigede derimod en opsigelse.

Kontakt altid DI, hvis I overvejer at bortvise en medarbejder.

Skabeloner

Skabelon til opsigelse

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.