Foto: Colourbox
26.04.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Godtgørelse for overtrædelse af arbejdstid, men for sent ude med indsigelse mod opsigelse

En opsagt chauffør overskred fristen for gøre indsigelse, og der var derfor intet grundlag for en sag om usaglig opsigelse. Retten i Viborg nåede dog frem til, at transportvirksomheden skulle betale godtgørelse til chaufføren for overtrædelse af kørehviletidsreglerne.

Sag ved opsigelse skal rejses inden 14 dage

Virksomheden havde behov for at opsige en chauffør som følge af omlægning af ruter. Opsigelsen blev givet før jul, og medarbejderen blev fritstillet.

Først nogle dage efter nytår, 20 dage efter opsigelsen, gjorde chaufføren indsigelse.

Det følger af Højesterets praksis, at en sag skal rejses inden 14 dage efter en opsigese, og at den regel gælder for såvel organiserede som uorganiserede medarbejdere.

Trods Højesterets praksis valgte den opsagte chauffør at videreføre spørgsmålet i byretten, fordi det forbund, som de opsagte var organiseret i, stod uden for overenskomsten.

Medarbejderens advokat fandt derfor, at dethavde været sværere ved at nå at gøre indsigelse inden for fristen.

Gælder også for uorganiserede

Det argument fulgte retten ikke. Den almindelige frist på 14 dage til at rejse sag gælder således også for uorganiserede og personer, som er organiseret i fagforeninger uden for overenskomstsystemet.

Det blev derfor ikke nødvendigt for retten at tage stilling til, om det faktisk var velbegrudet at opsige medarbejderen, da retten afgjorde sagen alene ud fra overskridelse af fristen.

Lov om arbejdstid for mobile lønmodtagere overtrådt

Den opsagte medarbejder havde kørt på en fast rute mellem landsdelene. Det indebar, at det var nødvendigt med lange arbejdsdage. Arbejdsplanerne var dog planlagt, så hviletidsreglerne blev overholdt.

Uanset arbejdsplanerne, skete det dog flere gange, at hviletidsreglerne ikke blev overholdt. Virksomheden havde i retten fremlagt Tachograf-udskrifter, som viste det antal gange, hvor reglerne var brudt.

Den opsagte medarbejder og anden tidligere medarbejder vidnede under sagen om, at det også flere gange var sket, at chauffører proforma satte bilen på pause, uanset der reelt blev arbejdet.

Det var virksomheden ikke enig i.

Fik tilkendt en godtgørelse

Der er en praksis om godtgørelse, som gælder ved overtrædelse af lov om arbejdstid. I henhold til den praksis skal der ved overtrædelse som udgangspunkt betales 25.000 kr. i godtgørelse. Beløbet kan også sættes lavere, ligesom udgangspunktet ved skærpende omstændigheder er betaling af 50.000 kr. i godtgørelse.

Der har hidtil ikke været retspraksis om godtgørelse ved overtrædelse af lov om arbejdstid for mobile lønmodtagere.

I denne sag lagde retten vægt på omfang og karakter af overtrædelserne, og godtgørelsen blev fastsat til 25.000 kr.

Ingen retsomkostninger

I en sag, som delvist tabes af en arbejdsgiver, vil der normalt tilkendes sagsomkostninger til medarbejderen. Det blev der ikke i denne dag, da medarbejderen havde nægtet at frafalde sagen om opsigelse, som var indbragt for sent.

DI førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på Retten i Viborgs afgørelse af den 16. marts 2022 i sag nr. BS-7096/2020.

DI's råd

Sagen viser, at virksomheder, som først stilles over for et krav om uberettiget opsigelse senere end 14 dage efter opsigelsen, med rette kan nægte at drøfte sagen eller at indgå forlig. 

Sagen viser endvidere, at virksomheder også ved mobile vejtransporter skal sikre sig, at hviletidsreglerne overholdes. Selv ved få overskridelser af hviletidsreglerne vil der blive givet godtgørelse. 

Skabeloner

Skabelon til opsigelse

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.