Foto: Getty Images
30.08.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Opsagt dagen efter graviditetsbetinget sygdom

En ungekonsulent meldte sig graviditetsbetinget syg. Dagen efter blev hun opsøgt af chefen i eget hjem og modtog en skriftlig opsigelse. Ligebehandlingsnævnet nåede frem til, at opsigelsen var i strid med ligebehandlingsloven.

Oplyst om graviditet godt 3 måneder efter ansættelse

Den 1. november 2019 blev medarbejderen ansat i en stilling som ungekonsulent, hvor hendes arbejdsopgaver bestod i at yde professionel støtte til udsatte unge og skabe overblik og struktur for den unges hverdag. Derudover skulle medarbejderen udføre relevant administrativt arbejde i sagsbehandlingen.

Den 1. februar blev hun fastansat efter prøvetid.

Den 12. februar 2020 fortalte medarbejderen til chefen, at hun var gravid og havde termin den 23. august 2020. Arbejdsgiveren bestred ikke, at de havde fået at vide, at hun var gravid forud for opsigelsen.

Sygemeldt efter møde med chef

Medarbejderen blev indkaldt til et møde den 17. februar 2020, hvor hun fik besked om, at der var en pludselig nedgang i de opgaver, som hun og en kollega var ansvarlige for, og blev spurgt om, hvorvidt hun af den grund var interesseret i at gå ned i tid.

Den 27. februar blev medarbejderen igen indkaldt til et møde, hvor chefen udtrykte sin utilfredshed med, at hun forlod arbejdspladsen, som det passede hende, og ikke skrev sine timer korrekt ind, og at han derfor ville være nødt til at tage løn fra hende.

Umiddelbart efter mødet med chefen havde medarbejderen en tid hos jordemoderen, som opfordrede hende til at sygemelde sig grundet komplikationer i forbindelse med graviditeten. Samme dag sygemeldte hun sig.

Opsigelse dagen efter sygemelding

Dagen efter sygemeldingen blev medarbejderen opsøgt af chefen i sit eget hjem, hvor hun modtog en skriftlig opsigelse, der henviste til de forhold, der var nævnt på mødet, og at hun havde holdt to feriedage i februar uden aftale.  

Medarbejderen klagede til Ligebehandlingsnævnet, da hun mente, at opsigelsen var sket i strid med ligebehandlingslovens forbud for forskelsbehandling grundet køn, og at der ikke var grundlag for de forhold, som chefen havde anført.

Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Da opsigelsen fandt sted under medarbejderens graviditet, fandt den omvendte bevisbyrde anvendelse.

Ligebehandlingsnævnet vurderede, at virksomheden ikke havde løftet bevisbyrden for, at medarbejderens graviditetsbetingede sygemelding ikke blev tillagt betydning ved beslutningen om at opsige medarbejderen.

Der blev navnlig lagt vægt på den tætte tidsmæssige sammenhæng mellem sygemeldingen og opsigelsen, og at det ikke var dokumenteret, at beslutningen om opsigelsen var truffet forud for oplysning om graviditet og sygemelding.

Kvinden fik derfor medhold i klagen om forskelsbehandling grundet køn. Hun blev tilkendt en godtgørelse svarende til seks måneders løn.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 15. december 2021 i sag nr. 9032.

DI's råd

Afgørelsen er i tråd med lignende sager og viser, at virksomheden skal være påpasselig med at opsige medarbejdere under graviditet.

Den omvendte bevisbyrde i denne situation gør, at det er virksomheden, der skal dokumentere, at graviditeten ikke har haft hel eller delvis betydning ved beslutningen om opsigelse.

Kontakt altid DI, hvis I er i tvivl om, hvorvidt det er lovligt at opsige den pågældende medarbejder.

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.