Foto: Colourbox
03.01.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Virksomhed kunne selv vælge overenskomst for lagerarbejde

En virksomhed har ved en faglig voldgift fået medhold i, at deres medarbejdere på et nyt distributionscenter i Århus kunne være omfattet af en funktionæroverenskomst indgået med HK, selv om medarbejderne på virksomhedens distributionscenter i Brøndby var omfattet af Lageroverenskomsten mellem Dansk Erhverv og 3F Transport.

To overenskomster med overlappende dækningsområde

I forbindelse med en virksomheds skift fra Dansk Industri til Dansk Erhverv fem år tidligere blev det aftalt, at Lageroverenskomsten mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiverforening og 3F Transport skulle gælde for virksomhedens lager i Brøndby.

I 2019 ville virksomheden åbne et nyt lager i Århus. I denne forbindelse ønskede virksomheden, at medarbejderne skulle være omfattet af Dansk Erhvervs Funktionæroverenskomst for Handel, Viden og Service i stedet for Lageroverenskomsten. Der er overlap mellem de to overenskomsters dækningsområde, og begge overenskomster kunne dække den pågældende type af lagerarbejde. Det blev på denne baggrund aftalt med HK Handel, at HK Funktionæroverenskomsten skulle træde i kraft på virksomhedens fremtidige distributionscentre, herunder lageret i Århus.

3F Transport var ikke enige i, at virksomheden selv kunne bestemme, hvilken overenskomst som skulle gælde for medarbejderne på deres nye distributionscentre. Forbundet mente, at de skulle være omfattet af Lageroverenskomsten og indbragte tvisten for en Faglig Voldgift.

Ikke krav om bestemt overenskomst

Dommeren i sagen slog fast, at forbundet ikke kunne gøre krav på, at lagerarbejde på fremtidige distributionscentre skulle være omfattet af Lageroverenskomsten. Desuden bemærkede dommeren, at der ved tiltrædelsen af HK Funktionæroverenskomsten var opstået en situation, hvor virksomheden både var omfattet af Lageroverenskomsten og HK Funktionæroverenskomsten, som havde et betydeligt overlap. Dommeren fastslog, at forbundet, medmindre andet er aftalt, i sådanne situationer må acceptere, at virksomheden ud fra driftsmæssige hensyn kan henføre alle medarbejdere til den overenskomst, som arbejdet mest nærliggende hører under.

Dommeren fandt på denne baggrund, at virksomheden ikke kunne kritiseres for deres vurdering af, at de opgaver, som skulle udføres i Århus, mest nærliggende henhørte under HK Funktionæroverenskomsten frem for Lageroverenskomsten.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på faglig voldgiftskendelse af 20. september 2022 sag nr. FV2021.1069.

DI's råd

Afgørelsen er i tråd med tidligere sager om samme emne. Afgørelsen understreger, at virksomheden ved etablering af et nyt driftssted kan vælge den overenskomst, der ud fra driftsmæssige hensyn dækker arbejdet bedst, hvis to overenskomster dækker det samme arbejde.

Kontakt DI for rådgivning, hvis du er i tvivl om, hvilken overenskomst der gælder.

Skabeloner

Ansættelseskontrakt - øvrige overenskomst

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.