Foto: Colourbox
14.11.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Chikane og opsigelse kostede leder 350.000 kr.

Ligebehandlingsnævnet afgjorde, at der var direkte sammenhæng mellem leders chikane og efterfølgende opsigelse af en veterinærsygeplejerske, som i øvrigt var beskyttet af forskelsbehandlingsloven på grund af sit handicap. Opsigelsen udløste derfor en godtgørelse på 350.000 kr. til den chikanerede medarbejder.

Chikane tiltog efter sygemelding

Veterinærsygeplejersken blev 1. april 2009 ansat i en dyreklinik. Efter 10 år blev kvinden syg og arbejdede på nedsat tid med en varig funktionsnedsættelse. Kvinden blev diagnosticeret med en kronisk lidelse og herefter tilkendt en § 56-aftale som følge af det høje fravær. I september 2020 blev medarbejderen igen sygemeldt, og lederens chikanerende adfærd tog herefter fart.

Kvinden forelagde Ligebehandlingsnævnet en SMS-korrespondance mellem hende og lederen af dyreklinikken, som viste, at lederen medvirkede til at skabe et nedværdigende og ubehageligt arbejdsklima for hende.

I december 2020 blev kvinden yderligere sygemeldt i tre måneder, og hendes læge meddelte desuden, at hun ikke skulle tilbage på dyreklinikken.

Udviklede depression og blev opsagt

I februar 2021 anførte medarbejderens læge, at hun fortsat skulle være sygemeldt som følge af den kroniske lidelse og en nyudviklet depression. Lægen udtalte, at presset fra arbejdsgiveren havde været grænseoverskridende og havde resulteret i både stress og depression.

Da veterinærsygeplejersken stadig ikke var tilbage på arbejde som følge af sygdommen og lægens ordre, blev hun opsagt 1. marts 2021.

Godtgørelse svarende til 12 måneders løn

Da medarbejderen blev opsagt, klagede hun til Ligebehandlingsnævnet med påstand om forskelsbehandling på grund af handicap. Kvinden fremlagde SMS-korrespondancen mellem hende og arbejdsgiveren. Nævnet vurderede, at SMS-korrespondancen gav grund til at formode, at ligebehandlingsprincippet var blevet krænket.

Herefter påhvilede det arbejdsgiveren at bevise, at medarbejderen ikke var blevet udsat for forskelsbehandling på grund af handicap. Lederen kunne ikke løfte bevisbyrden for, at han ikke havde krænket ligebehandlingsprincippet ved sin chikane og opsigelse af medarbejderen.

Ligebehandlingsnævnet lagde til grund, at der var klar sammenhæng mellem chikanen mod veterinærsygeplejersken og den efterfølgende opsigelse af hende.

Veterinærsygeplejersken fik derfor medhold i sin klage, og lederen af dyreklinikken blev dømt til at betale en godtgørelse på 350.000 kr. svarende til 12 måneders løn.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 13. januar 2023 i sag nr. 9114

DI's råd

Sagen viser i tråd med lignende sager, at chikane i relation til handicap som udgangspunkt udgør forskelsbehandling. Det følger heraf, at man ikke må forskelsbehandle medarbejdere med hensyn til arbejdsvilkår, og virksomheder kan ved chikanøs forskelsbehandling blive pålagt at betale en godtgørelse. Virksomheder har derfor pligt til at stille et chikanefrit arbejdsmiljø til rådighed og i et rimeligt omfang at sikre sine medarbejdere mod chikane.

DI anbefaler, at virksomheder udarbejder en personalepolitik om hvilken omgangstone og generel social adfærd, medarbejderne skal udvise over for hinanden på arbejdspladsen. Derudover bør virksomheder aktivt sætte ind over for tilfælde af chikane og sikre, at medarbejderne ikke bliver syge af at gå på arbejde.

Læs mere om Psykisk arbejdsmiljø, herunder chikane - DI (danskindustri.dk)

Læs mere om Forskelsbehandling - regler og rådgivning - DI - DI (danskindustri.dk)

Vejledninger

Guide til håndtering af sygdom og handicap

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.