19.03.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Højesteret: Kommunalt tilskud indgår ikke i godtgørelse til fleksjobbere

Højesteret har fastslået, at godtgørelse for opsigelse i strid med forskelsbehandlingsloven til medarbejdere i fleksjob skal fastsættes på grundlag af virksomhedens løn.

Godtgørelse for uretmæssig opsigelse

Højesteret har truffet afgørelse i to sager om fastsættelse af godtgørelse i henhold til forskelsbehandlingsloven.

Spørgsmålet i sagerne var, om godtgørelsen skulle baseres på den løn, som virksomhederne udbetalte til medarbejderne i fleksjob, eller om den også skulle inkludere det flekslønstilskud, som kommunen udbetalte.

I de konkrete sager var to medarbejdere ansat i fleksjob efter de nuværende fleksjobregler hos to forskellige virksomheder. Begge medarbejdere blev uretmæssigt opsagt i strid med forskelsbehandlingsloven, og derfor skulle virksomhederne betale godtgørelse.

Den ene medarbejder arbejdede 10 timer om ugen, mens den anden medarbejder arbejdede 2,5 timer om ugen.

Godtgørelse beregnes på grundlag af lønnen

Højesteret fastslog, at i tilfælde af opsigelse i strid med forskelsbehandlingsloven, skal godtgørelsen fastsættes på samme måde som ved opsigelse i henhold til ligebehandlingsloven, hvilket betyder, at den skal baseres på den løn, som medarbejderen modtager fra arbejdsgiveren.

Højesteret fastslog også, at der skulle være klare holdepunkter i lovgivningen, hvis man skulle fravige dette udgangspunkt, og at sådanne holdepunkter ikke var til stede.

Højesteret udtalte også, at forskellen i godtgørelse mellem fleksjobansatte, der er ansat før og efter den 1. januar 2013, ikke udgør direkte eller indirekte forskelsbehandling.

Forskellen er objektivt begrundet i formålet om at sikre og målrette fleksjobordningen, så personer med lavest arbejdsevne også kan få fleksjob og blive en del af arbejdsmarkedet. Ændringen blev anset for både hensigtsmæssig og nødvendig.

Højesteret fastsatte godtgørelsen til den første medarbejder til ni måneders løn, svarende til ca. 66.000 kr. For den anden medarbejder blev godtgørelsen fastsat til 30.000 kr. baseret på en samlet vurdering, der tog hensyn til overtrædelsen og havde en afskrækkende virkning.

Landsretterne nåede til samme resultat.

DI var ikke involveret i sagerne.

Nyheden er skrevet på grundlag af Højesterets domme af 12. marts 2024 i sagerne BS-45599/2023-HJR og BS-49177/2023-HJR.

DI's råd

Afgørelserne betyder, at der nu endeligt er taget stilling til, om flekslønstilskud skal indgå i beregning af godtgørelse efter forskelsbehandlingsloven, når medarbejdere i fleksjob er blevet opsagt i strid med loven.

Godtgørelse ved opsigelse i strid med forskelsbehandlingsloven skal fastsættes med udgangspunkt i den løn, som medarbejderen modtager fra virksomheden. Det betyder, at eventuelle tilskud eller ydelser fra kommunen ikke skal inkluderes i beregningen af godtgørelsen.

Ved fastsættelse af godtgørelsen skal der tages hensyn til overtrædelsen og have en afskrækkende virkning. Højesteret fastsatte godtgørelsen ud fra en samlet vurdering i hver af de to konkrete sager.

Læs mere om Forskelsbehandling - regler og rådgivning - DI - DI (danskindustri.dk)

Læs mere om Fleksjob - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.