Foto: Colourbox
30.04.24 Vi rådgiver dig Nyheder

En million i efterbetaling for at erstatte løn med skattefri godtgørelse for udearbejde

En faglig voldgift har fastslået, at et malerfirma skal betale 1 million kroner for forkert aflønning fra 2018 til 2021. Sagen drejede sig om forkert betaling i form af skattefrie godtgørelser for udedøgn.

Konverterede arbejdstimer til udedøgn

I perioden 2018 til 2021 indgik malerfirmaet i en praksis, hvor de konverterede løn for arbejdstimer til skattefri godtgørelse for udedøgn, hvilket resulterede i manglende betaling af feriepenge, SH (fra overenskomstfornyelsen i 2023 kaldet ”Særlig Lønopsparing”) og pensionsbidrag til medarbejderne.

Denne praksis skiftede til en anden model i 2020, hvor virksomheden reducerede timelønnen og erstattede differencen med skattefri godtgørelse for udedøgn.

Forbundet fremlagde under sagen, at virksomheden opnåede en betydelig økonomisk besparelse ved at anvende disse lønmodeller og fremsatte en påstand om, at virksomheden skulle kompensere for den økonomiske besparelse, de opnåede ved den forkerte aflønningsmetode.

Overenskomststridig aflønning

Dommeren vurderede, at de anvendte lønmodeller var overenskomststridige, og at forbundet havde ret i påstanden om, at virksomheden havde opnået økonomisk besparelse. Derfor blev det besluttet, at virksomheden skulle betale 1 million kroner til forbundet.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på faglig voldgifts afgørelse af 5. december 2023 i sag nr. 2022-1164.

DI's råd

Sagen understreger vigtigheden af at overholde overenskomstens bestemmelser om aflønning.

 

Det er vigtigt at være opmærksom på, at skattefri godtgørelse for udearbejde ikke kan erstatte løn for arbejde. Da der ikke beregnes feriepenge, Særlig Lønopsparing (tidligere kaldet ”SH") og pension af skattefrie godtgørelser, medførte det i den konkrete sag, at malerne blev underbetalt.

 

Læs mere om

Maleroverenskomsten 2023 - DI (danskindustri.dk)

 

Ude- og rejsearbejde samt befordring - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.