Lokalaftaler
En lokalaftale beskriver de principper, der ikke allerede fremgår af overenskomsten. En lokalaftale bør indeholde de vilkår, der direkte supplerer eller fraviger overenskomsten. Virksomheder kan indgå lokalaftaler med deres medarbejdere om f.eks. fleksibel arbejdstid, rådighedsvagter og lønsystemer.
Lokalaftaler
De fleste overenskomster indeholder mulighed for, at de lokale parter kan indgå aftaler, der tilpasser overenskomstens principper til de lokale forhold. Dette kan ske gennem lokalaftaler.
De lokale parter kan indgå lokalaftaler om mange forskellige forhold. Det kan f.eks. være:
- fleksibel arbejdstid
- flextid
- rådighedsvagter
- lønsystemer
- tillægsbetalinger
- arbejdstøj.
Der findes ikke en lov, der omhandler lokalaftaler, så lokalaftaler ses oftest inden for overenskomsterne, der bl.a. indeholder regler om indgåelse og opsigelse af lokalaftaler. Selvom der ingen regler er for, hvordan lokalaftaler skal indgås, er det dog vigtigt, at de lokale parter har kompetence til at indgå lokalaftalen.
På områder, hvor der er valgt en tillidsrepræsentant, har tillidsrepræsentanten kompetence til at indgå bindende aftaler på vegne af de medarbejdere, som vedkommende repræsenterer.
På områder uden en tillidsrepræsentant er det i de fleste overenskomster muligt at lave supplerende lokalaftaler med enten en talsrepræsentant eller med de berørte medarbejdere.
Supplement til og fravigelse af overenskomst
Lokalaftaler supplerer overenskomsten inden for de fastlagte rammer. En lokalaftale må som hovedregel ikke være i strid med overenskomsten.
Der er dog under nogen overenskomster mulighed for at indgå lokale aftaler om at afvige fra en række af overenskomstens bestemmelser.
En overenskomstfravigende lokalaftale kan stille medarbejderne dårligere end overenskomstens bstemmelser. Eksempelvis kan virksomheden og medarbejderene aftale, at arbejdstiden er højere end 37 timer per uge, uden at virksomheden skal betale overarbejdstillæg.
Opsigelse af lokalaftaler
En lokalaftale er et udtryk for to parters enighed. Det er derfor ikke muligt ensidigt at ændre en lokalaftale.
Hvis en af parterne ikke ønsker at være bundet af aftalen, må denne part opsige lokalaftalen inden for reglerne i den pågældende overenskomst. Hvis virksomheden vil opsige lokalaftalen, skal dette ske over for den part, der har indgået lokalaftalen for medarbejdernes side. Typisk er det en tillidsrepræsentant.
Opsigelse bør ske skriftligt, og tillidsrepræsentanten bør kvittere for modtagelsen, så ingen af parterne er i tvivl om, at lokalaftalen er opsagt.
Parterne kan dog også blive enige om at genforhandle lokalaftalen uden at opsige lokalaftalen.