Den 1. september 2021 er DI Byg og DI Dansk Byggeri blevet lagt sammen til branchefællesskabet DI Byggeri. Det betyder, at vi er gået i gang med at bygge om på hjemmesiden. Indtil vi er færdige, kan du opleve, at visse dele af hjemmesiden ikke ser helt rigtige ud. Oplever du problemer eller har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

17.02.20 DI Byggeri Pressemeddelelser

Særlig skat på erhvervsejendomme rammer københavnske og nordsjællandske virksomheder

Mens den særlige skat på virksomhedernes ejendomme, dækningsafgiften, er enten afskaffet eller sat markant ned i en lang række kommuner over hele landet de seneste år, må de københavnske og nordsjællandske virksomheder stadig punge ud. Det skaber en usund og unfair konkurrence, mener Dansk Byggeri.

For hver 100 kr., de danske kommuner opkræver i dækningsafgift hos landets virksomheder, må de københavnske og nordsjællandske virksomheder i år betale de 80 kr. Det er første gang, at skævvridningen er så stor. Og udviklingen bliver mere og mere markant, efterhånden som flere og flere kommuner i resten af Danmark går den modsatte vej og sætter den kritiserede afgift ned. Det viser en opgørelse, som Dansk Byggeri har lavet på baggrund af tal fra Kommunernes Landsforening.

Dækningsafgiften går ud over konkurrenceevnen

Kommunerne bestemmer selv, om de vil opkræve dækningsafgiften eller ej, og i år har 37 kommuner valgt at bibeholde afgiften, mens 61 kommuner ikke opkræver den omdiskuterede afgift.

 Den samlede indtægt i de danske kommunekasser fra dækningsafgiften ventes at blive 2,25 milliarder kr. i år. Det er en lille stigning i forhold til sidste år. Og afgiften rammer skævt. Virksomhederne i Københavns Kommune alene betaler 43 procent, og ser man på kommunerne i hele Region Hovedstaden, ja så betaler virksomhederne der knap 1,8 milliarder kr., eller hvad der svarer til 80 procent. Kun Bornholm, Gribskov og Frederikssund kommuner har helt afskaffet afgiften.

-  Dækningsafgiften er en ekstra skat på at drive virksomhed, og den lægger en ekstra omkostning på virksomhederne i de kommuner, der opkræver den. Det går ud over konkurrenceevnen. Der er ingen tvivl om, at vi gerne ser, at alle kommuner afskaffer afgiften helt, og det går da heldigvis også den rigtige vej på landsplan, siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius.

Stadig flere kommuner sætter dækningsafgiften ned

Seks kommuner har sænket dækningsafgiften i år, nemlig Egedal, Næstved, Odense, Randers, Fredericia og Vallensbæk. Mens Ringsted Kommune har afskaffet den helt. Alligevel er det samlede provenu, som kommunerne opkræver stort set det samme som sidste år.

- Det glæder os, at ingen kommuner har hævet dækningsafgiften. Men vi er bekymrede over, at provenuet ikke falder i takt med, at færre kommuner opkræver dækningsafgiften og at flere sætter afgiften ned. Derfor opfordrer vi kommunalbestyrelserne til at indføre et afgiftsstop, så provenuet ikke stiger i kr. og ører. Hvis ejendomsvurderingerne stiger, og kommunen derved vil få flere kroner ind i dækningsafgift, mener vi, at satsen bør sættes ned, siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri.

Kontakt

Erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, tli@danskbyggeri.dk, telefon 23 32 34 95.

Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02

Relateret indhold