Den 1. september 2021 er DI Byg og DI Dansk Byggeri blevet lagt sammen til branchefællesskabet DI Byggeri. Det betyder, at vi er gået i gang med at bygge om på hjemmesiden. Indtil vi er færdige, kan du opleve, at visse dele af hjemmesiden ikke ser helt rigtige ud. Oplever du problemer eller har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

17.07.20 DI Byggeri Pressemeddelelser

Tyskland, Sverige og Storbritannien gav dansk projekteksport et godt år

De store danske entreprenørers omsætning i udlandet er steget. Dermed blev tilbagegang vendt til fremgang i 2019, hvor entreprenørerne også fik markant flere ordre i bogen til 2020. Særligt ordrer i Tyskland, Sverige og Storbritannien har givet fremgang til dansk projekteksport, viser nye tal fra Dansk Byggeri.

2019 var et godt år for danske entreprenører, der arbejder i udlandet. Særligt opgaver i Tyskland, Sverige og Storbritannien har givet travlhed og bidrager til en samlet udenlandsk omsætning på cirka otte milliarder kroner. Det er en stigning på 19 procent i forhold til 2018. Det viser ny opgørelse fra Dansk Byggeri for danske entreprenørers projekteksport.

- En del af fremgangen ser ud til at komme fra store jernbane- og vindprojekter. Den grønne dagsorden er i fokus over alt i verden, og den spiller også ind her. Ordrene i Tyskland, Sverige og Storbritannien er klart størst. Den udgør over halvdelen af virksomhedernes omsætning i udlandet og trækker den samlede omsætning op, siger international chef i Dansk Byggeri Henriette Thuen.

Det er særligt i EU-landene, at de danske entreprenører henter deres udenlandske omsætning.

- Også før coronakrisen var der stor usikkerhed flere steder i verden, og det får helt automatisk virksomhederne til at koncentrere sig om markederne i EU-landene, hvor usikkerheden er lidt mindre både i forhold til finansiering af projekter samt stabiliteten og sikkerheden i landene, forklarer Henriette Thuen.

Store udsving fra år til år

I 2018 tog byggeeksporten et ordentligt dyk og faldt med hele 22 procent, men var allerede i 2019 tilbage på sporet.

- Man kan sige, at byggeerhvervets projekteksport har vundet det tabte tilbage. De store udsving fra år til år hænger blandt andet sammen med, hvornår virksomhederne underskriver kontrakterne. Men det, der bedst kan sige noget om forventningerne til fremtiden, er værdien af nye udenlandske kontrakter, som er en indikation på aktiviteterne i år og i 2021. Heldigvis er det rigtig positiv læsning, siger Henriette Thuen.

De store danske entreprenører har i 2019 indgået nye kontrakter i udlandet til en værdi af næsten 8,6 milliarder kroner. Det er omkring 2,4 milliarder kroner mere end sidste år, hvilket svarer til en stigning på omkring 40 procent.

- En så stor ordrebeholdning gør, at vi er mildt optimistiske, når vi ser ud i fremtiden, selvom der lige rundt om hjørnet lurer mange usikkerheder, og derfor er det heller ikke sikkert, at alle indgåede projekter bliver til noget. De danske entreprenører er mindre aktive i lande som Italien, Spanien og Frankrig, som på grund af corona i perioder har været lukket helt ned, mens jeg tror, at vi kan holde trit med forventningerne i Sverige og Tyskland, hvor byggepladserne indtil videre ikke har været lukkede. Der er lidt større usikkerheder, når det gælder Storbritannien på grund af både corona og Brexit, siger Henriette Thuen, international chef i Dansk Byggeri.

Kontakter

International chef i Dansk Byggeri Henriette Thuen, telefon 40 98 41 30
Pressekonsulent i Dansk Byggeri Anette Sørensen, telefon 30 36 02 65

Dokumenter

 

Se de seneste tal om byggeerhvervets projekteksport fra Dansk Byggeri her

Relateret indhold