DI Rådgiverne

COWI laver de første letbaner i Danmark

Nationale letbaner har ført til eksport af rådgiverydelser til Norge og Island.

COWI er en rådgivningsvirksomhed med mere end 85 års erfaring inden for ingeniørkunst, miljø og samfundsøkonomi. Med kontorer over hele verden, trækkes der i høj grad på global tilstedeværelse og lokalkendskab.

Siden 2011 har COWI fungeret som teknisk rådgiver for Odense Kommune i forbindelse med etableringen af Odense letbane. En af COWI’s opgaver er at skabe sammenhæng mellem letbanen og resten af byens øvrige transportformer samt de resterende byrum.

Når den 14 km lange letbane står færdig, kommer den til at betjene 35.000 passagerer om dagen. COWI er desuden involveret som teknisk rådgiver på Hovedstadens letbane og har også været rådgiver for Aarhus letbane. Endvidere har COWI siden 2012 fungeret som teknisk rådgiver i forbindelse med implementering af BRT (Bus Rapid Transit) projektet i Aalborg. 

Gennem mange års involvering som rådgiver på de fire letbaneprojekter i Danmark, hvor COWI har lavet alt fra den tidlige planlægning til design af letbanelinjer, stationer, ledningsomlægning og trafikomlægning, har de høstet solid erfaring, som har ført til opgaver i udlandet.

COWI vandt i 2015 et projekt, der skal udvide letbanen i Bergen, og i 2016 blev COWI en del af det projekt, der skal etablere Islands første BRT i Reykjavik, som kommer til at bestå af et højklasset bussystem på 106 km. I begge projekter står COWI for projektledelsen og design inden for miljø samt de bus- og banetekniske fag.

Det er også COWI’s erfaringer med etablering af letbaner i et køligt miljø, der har gjort, at COWI har vundet projekter i resten af Skandinavien. Her bliver letbanerne både udsat for frost- og tøvejr, og COWI har derfor mulighed for at yde rådgivning hele vejen rundt om de multidisciplinære projekter.

I de seneste årtier er de europæiske storbyer begyndt at investere mere i letbaner for at sikre en høj kvalitet af offentlig transport til byernes indbyggere. COWI’s ambitioner er, at deres stigende erfaring inden for faget skal åbne flere døre for nye kunder, både nationalt og internationalt.

Læs mere om COWI’s arbejde med letbaner her.

Relateret indhold