31.01.24 DIB Blog

EU øger beskyttelsen af fremtidens nøgleteknologier

I sidste uge kom EU-kommissionen med et udspil til en økonomisk sikkerhedspakke, der skal sætte endnu mere fokus på beskytte kritisk europæisk teknologi, blogger Peter Thagesen, chef for Global Handel i DI

Vi er i EU udfordret som aldrig før. Ruslands invasion af Ukraine, spændinger i forholdet mellem Kina og USA og en række strategiske teknologiers øgede militære potentiale har helt naturligt skabt øget bekymring for at kritisk viden og nye teknologier ender i de forkerte hænder.

USA og Kina har allerede iværksat en række tiltag, der skal beskytte egne nøgleteknologier, viden og knowhow. I lyset af den øgede geopolitiske uror er det derfor kun et udtryk for rettidig omhu, at EU nu også går ind i kampen og nøje overvejer, om vi har de helt rette værktøjer for at beskytte vores økonomiske interesser. Men vi skal gøre os virkelig umage med at finde den helt rette balance. I en lille åben økonomi som den danske har vi nemlig fortsat en stærk interesse i, at det er så nemt som muligt at handle med hinanden, da det er den globale samhandel, der har skabt fundamentet for vores vækst og velstand. Et øget fokus på at sikre vores økonomiske interesser må derfor aldrig munde ud i at blive et påskud for øget protektionisme.

Bedre kontrol med eksport og udenlandske investeringer

Udspillet fra EU-kommissionen er først og fremmest om en strategi, hvor man giver eksisterende lovgivning et grundigt serviceeftersyn. De to mest konkrete initiativer er opstramning af eksportkontrolreglerne, der omfatter varer, som kan bruges til både civile og militære formål (såkaldt dual-use).

Her skal der i fremtiden sikres en ensartet europæisk forvaltning af eksportkontrollovgivningen. Dernæst strammes der op for reglerne for screening af udenlandske investeringer i kritisk infrastruktur EU-landene.

I dansk Industri er vi særligt tilfredse med initiativet, der skal sikre en ensartet forvaltning af reglerne for eksportkontrol på tværs i Europa. Det vil nemlig sikre både en effektiv kontrol, men også sikre ens konkurrencevilkår i Europa.

Vi er lidt mere skeptiske over for de overvejelser, der har været drøftet om at screene europæiske investeringer i tredjelande, fx Kina. Det mener vi er overflødigt. Heldigvis er der blevet lyttet til erhvervslivets bekymringer her, så EU-kommissionen kom ikke med et konkret forslag i denne omgang.

Varsler nye tider

Selvom udspillet fra Kommissionen primært kredsede om anbefalinger, og kun i mindre omfang konkrete initiativer, så er der ingen tvivl om, at den samlede pakke er et varsel om, er der er nye tider på vej.

Det øgede politiske fokus på at sikre europæiske interesser vil fortsætte, og der vil i den kommende tid komme flere initiativer. Fra DI’s side vil vi holde øje med, at konsekvenserne for danske virksomheders konkurrenceevne konstant vurderes nøje, hver gang et nyt politisk initiativ sættes i søen. 

Vi skal passe på med ikke at regulere for meget i EU, og vi skal huske på, at vi har en stærk interesse i at EU-landene forbliver en attraktiv destination for nye investeringer fra hele verden.

 

Fakta

EU’s økonomiske sikkerhedspakke består af 5 initiativer.

  1. Revision af forordning om screening af udenlandske investeringer i EU for bedre at forhindre investeringer, der kan udgøre en risiko for EU’s sikkerhed.
  2. Hvidpapir om mere effektiv og ensartet kontrol af eksport af dual- use varer for at sikre, at de ikke falder i de forkerte hænder. 
  3. Hvidpapir om udgående investeringsscreening med fokus på analyse og monitorering af risici forbundet med visse EU-investeringer i udlandet.
  4. Forslag til Rådskonklusion om anbefalinger til forbedring af forskningssikkerheden
  5. Hvidpapir om forbedring af forskning og udvikling af teknologier med dual-use potentiale  

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold