Der er ingen grund til at gentage 1970’erne – det skulle da lige være for musikkens skyld, skriver Lars Sandahl Sørensen i lederen i DI Business.

Foto: Dansk Industri
02.06.22 DIB Leder

Lars Sandahl: Lad 1970’erne blive i historiebøgerne

DI's adm. direktør advarer i leder til DI Business magasin imod at ty til fortidens løsninger på nutidens udfordringer.

1970’erne er tilbage. Sådan har det lydt fra nær og fjern i den seneste tid. Og det med god grund.

For det første er der inflationen, der har nået et niveau ukendt for yngre generationer. For det andet er der de høje energipriser, som godt kan få én til at overveje behovet for bilfrie søndage. Og for det tredje er der udsigten til en potentiel stagflation. Så mangler vi bare knæhøj karse, Røde Mor på hitlisten og lidt fniseurt.

Men der er meget, vi selv kan gøre for ikke at gennemleve 1970’ernes dårligdomme en gang til.

Først og fremmest skal vi undgå at gentage fortidens fejl. Den mest åbenlyse: At lade svaret på inflation være ufinansierede støttechecks. Det eneste, man opnår, er at skabe mere inflation. Det er 39 år siden dyrtidsreguleringen fik dødsstødet – lad os ikke vække den til live igen.

Her hviler der også et ansvar på det private arbejdsmarked. Det nytter ikke at lade lønningerne stige voldsomt, fordi vi for første gang i mange år ser markante prisstigninger. Det vil svække virksomhedernes konkurrenceevne og kan potentielt føre til nedgang og ledighed, som vi så det i 1970’erne.

Svaret på problemerne er at søge løsninger fremfor at symptombehandle.

Lad mig pege på tre ting:

For det første skal der arbejdes for at få flere – især unge og ældre – til at blive en del af arbejdsmarkedet. Det vil være til gavn for både den enkelte og samfundet i en tid, hvor manglen på medarbejdere kan skubbe yderligere til inflationen, og der er behov for massive menneskelige og finansielle investeringer i eksempelvis grøn omstilling, digitalisering og konkurrencedygtige virksomheder.

For det andet skal der turbo på energieffektiviseringer og grøn energi. Det vil være til gavn for klimaet, stille os bedre sikkerhedspolitisk og øge Danmarks modstandsdygtighed i en tid med tårnhøje energipriser. Tiden er ikke til skåltaler – men til handling – som Danfoss’ topchef Kim Fausing slår fast. 

Læs interview med Kim Fausing her

For det tredje skal virksomhederne kigge deres forsyningskæder efter i sømmene. Er der for stor afhængighed af én leverandør eller region, giver det sårbarhed. Spred sigtet, det giver robusthed, som både valutafonden IMF og virksomheden Hagens Fjedre fra Støvring klogeligt rådgiver om.

Læs interview med Hagens Fjedre her

Som Fleetwood Mac sang i deres monsterhit fra 1977. ”Don’t stop thinking about tomorrow. Don’t stop, it’ll soon be here. It’ll be here better than before. Yesterday’s gone, yesterday’s gone”.

Der er ingen grund til at gentage 1970’erne – det skulle da lige være for musikkens skyld.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Søren Langelund

Søren Langelund

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3059
  • Mobil +45 2091 9335
  • E-mail slan@di.dk

Relateret indhold