30.05.23 DIB Leder

Fra deltid til fuldtid - Sverige viser vejen

DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen ser mod øst: Hent inspiration i Sverige, der har succes med at få flere offentligt ansatte til at arbejde fuld tid og dermed sikre mere arbejdskraft.

I min ungdom var Sverige ubetinget Danmarks storebror. Sverige havde Herreys og de gyldne sko. Bjørn Borg på græsbanerne i Wimbledon. Volvo og Saab og en økonomi der så mere sund ud end vores egen, der haltede afsted med betalingsbalanceunderskud og fattigfirsere.

Meget har ændret sig siden hen. Målt på bruttonationalprodukt per indbygger er vi i Danmark i dag et pænt stykke foran Sverige. På musikscenen kan vi med Lukas Graham og MØ også prale af at have medlemmer af Spotifys klub for kunsterne med over en milliard afspilninger. I tennis har Caroline Wozniacki og siden Holger Rune triumferet. Og talrige danske virksomheder har vist, at vi i Danmark kan konkurrere med virksomhederne på den anden side af Øresund.

Ikke desto mindre kan det stadig give mening at kigge over Øresund efter inspiration. Det gælder blandt andet i forhold til, hvordan man ser på deltidsarbejde i Sverige, som du kan læse om på side 20 i det nye DI Business magasin - se link nederst.

I Sverige er det siden 2009 lykkedes at øge andelen af kommunernes omsorgs- og plejepersonale, der arbejder fuldtid, til over 60 procent. Kunne vi løfte andelen af dansk SOSU-personale, der arbejder fuldtid, til samme niveau som i Sverige, vil det svare til, at arbejdsudbuddet herhjemme blev løftet med flere tusinde hænder. En positiv sidegevinst vil desuden være, at det potentielt vil bidrage til et bedre arbejdsmiljø og bedre omsorg, hvis der kommer flere fuldtidsansatte, som de svenske kilder beretter om.

Nogle vil måske undre sig over, hvorfor vi i Dansk Industri fatter interesse for, hvor mange offentligt ansatte der arbejder deltid og fuldtid. Det gør vi, fordi vi ligesom kommunerne er interesseret i, hvordan vi får hænder nok i fremtiden.

Præcis hvordan, vi får flere til at arbejde fuldtid, er ikke afgørende. Fra DI’s side har vi blandt andet foreslået, at kommunerne med de laveste arbejdstider arbejder for at komme på niveau med de bedste kommuner. Ligesom der kan være inspiration at hente i udlandet, kan der være inspiration at hente på tværs af kommunegrænserne.

Mit budskab er, at vi skal vende hver en sten i jagten på at få arbejdskraft nok. Det gælder såvel i det offentlige, som i det private. Der er et stort potentiale i at få flere til at arbejde fuldtid. Indfrier vi potentialet vil det både være til gavn for velfærden og virksomhederne i de kommende år.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold