Fra selvmål til sejrskurs
Som gammel sportsmand er selvmål noget af det værste, man kan opleve. DI har derfor sat alle sejl til for at få rettet op på skaderne på vilkår for generationsskifte, skriver DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen i leder i DI Business magasinet.
”Det vil være et kæmpe selvmål, hvis regeringen og et flertal i Folketinget forhøjer generationsskifteskatten og lader den nuværende usikkerhed om værdifastsættelsen i virksomhederne råde.”
Sådan slog jeg alarm på denne lederplads for nøjagtig fire år siden. Det skete midt i en heftig politisk debat om vilkårene for at lade familieejede virksomheder gå i arv til en ny generation. Forringelserne var en del af den daværende regerings finanslovsforhandlinger for 2020 – og det lykkedes desværre at skaffe et flertal for selvmålet, der forhøjede særskatten til 15 procent og fastholdt usikkerheden om værdierne ved ejerskiftet.
Som gammel sportsmand er selvmål noget af det værste, man kan opleve. I DI har vi gennem årene derfor sat alle sejl til for at få rettet op på skaderne. Og i dag er jeg derfor glad for at bruge lederen til at vende tilbage til det centrale tema for tusindvis af familieejede virksomheder. Virksomheder som er hjertet i dansk erhvervsliv. De er grundstammen for arbejdspladser og ikke mindst lokalsamfund landet rundt, hvor familiernes tilknytning og virkelyst er en gevinst helt ned i den lokale fodboldklub.
Mød netværket: Familievirksomheder vil det bedste for Danmark
Retskrav på skematiske værdier
Derfor er det nu glædeligt at kunne rose det politiske udspil, der blev fremlagt 7. november som et element i regeringens 2030-plan. Udspillet giver alle virksomheder et retskrav på skematiske værdier, hvilket giver familier sikkerhed for de økonomiske vilkår, når næste generation tager over. Med udspillet er 10 års kastebold endelig grebet, som Venstres formand Troels Lund Poulsen udtrykker det i magasinet. Og han kvitterer samtidig for DI’s bidrag til løsninger undervejs.
Desuden er der også en fælles ambition om at sænke særskatten fra 15 til 10 procent. De konkrete lovforslag bliver fremlagt i foråret 2024, og stemmes de hjem i Folketinget, bliver det med virkning fra 1. januar 2025 – altså i den nuværende valgperiode.
Vi sporer allerede den første lettelse blandt vores medlemsvirksomheder. Den familieejede AVK Group – med flere end 5.000 medarbejdere – lagde for 10 år siden sporene ud til et generationsskifte. Men usikkerhed om værdiansættelsen har bremset processen. Falder regeringens udspil endeligt i hak, vil 3. generation kunne tage over, hvilket sikrer dansk forankring og danske arbejdspladser, fortæller sønnen Jacob Kjær her i magasinet.
Jeg kan ikke være mere enig.
Læs mere i magasinet nedenfor:
DI Business 04 2023
ALLE HAR RET TIL EN FORTID – Virksomhed giver indsatte en jobchance efter afsoning. DI-chef samler europæisk bioalliance. Regeringen forbedrer vilkår for generationsskifter, mens Caroline Farberger – med en fortid som mand - giver råd om diversitet.
Se hele magasinetHold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.