Politikere fra rød til blå blok har siden 2012  indført en lang række af forslag, der har gjort dagligdagen lettere for de danske virksomheder, viser ny DI-opgørelse.

Gettu Image
09.11.18 DIB Nyheder

Ny opgørelse: Lettere, billigere og bedre at drive virksomhed i Danmark

Siden finanskrisen har skiftende regeringer gjort Danmark til et bedre sted at drive virksomhed. En ny opgørelse viser, at 85 konkrete DI-forslag siden 2012 er blevet helt eller delvist gennemført.

At dømme ud fra medierne kan det til tider virke som om, at politikerne bruger mere tid på at mundhugges, end på at gøre Danmark til et bedre sted at leve og drive virksomhed. Det gælder ikke mindst i debatten om at sikre mere arbejdskraft til virksomhederne.

Tager du et skridt tilbage, vil du imidlertid se, at der i løbet af de seneste år er sket mange forbedringer af vilkårene for danske virksomheder. Mange af disse forbedringer har en direkte linje til DI’s 2020-planer og efterfølgende 2025-planer, der hvert år opdateres med nye bud på, hvordan Danmark bliver et af verdens bedste lande at drive virksomhed i, påpeger direktør i DI Kent Damsgaard.

- Selvom vi ønsker os et højere tempo og livtag med nogle af de helt store dagsordener, så er det trods alt opløftende, at både nuværende og tidligere regeringer har gjort mange tiltag for at forbedre virksomhedernes dagligdag, siger han og tilføjer:

- På en række områder er det simpelthen blevet lettere, billigere og bedre at drive virksomhed i Danmark i løbet af de senere år. Det ses helt konkret også ved, at mange af de politiske beslutninger matcher, hvad DI siden 2012 har foreslået på området, siger han.

- Det er ikke altid, at der er behov for et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet for at gøre hverdagen lettere for de danske virksomheder. Det afgørende er, at der konstant er politisk fokus på virksomheders vilkår Kent Damsgaard, Politisk direktør

Daglig forbedringer for virksomhederne

Ifølge DI’s opgørelse er der i alt gennemført 85 forslag af politikerne på Christiansborg, der helt eller delvist dækker forslag, der også har været at finde i DI’s planer.

Forslagene og de politiske beslutninger rammer bredt. Hvor nogle har haft til formål at sænke omkostningerne og forbedre investeringsmulighederne for virksomheder, har andre haft til mål at øge arbejdsudbuddet, effektivisere den offentlige sektor, øge produktiviteten eller forbedre de danske virksomheder muligheder på den globale scene. 

Mange af tiltagene har fået masser af opmærksomhed. Det gælder eksempelvis nedsættelsen af selskabsskatten og omlægningen af PSO-afgiften. Men der er også en masse mindre og måske knap så synlige tiltag, som til sammen gør en væsentlig forskel for virksomhederne, påpeger Kent Damsgaard.

- Det gælder for eksempel effektiviseringer af forsyningssektoren, som giver alle virksomheder billigere adgang til elektricitet eller en justering af bruttoskatteordningen, så det bliver nemmere for virksomheder at tiltrække og fastholde udenlandske specialister, siger han og tilføjer:

- Det er ikke altid, at der er behov for et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet for at gøre hverdagen lettere for de danske virksomheder. Det afgørende er, at der konstant er politisk fokus på virksomheders vilkår.

Med til historien hører, at der stadig er masser af forslag i DI’s 2025-plan, der ikke er blevet gennemført politisk.

- Mange af de 85 forslag er kun gennemført delvist og nogle af dem kun begrænset. Derudover har DI’s nye 2025-plan mange øvrige forslag til styrkede rammer for danske virksomheder. Det er store som små initiativer, som politikerne forhåbentlig vil søge inspiration i, siger Kent Damsgaard.

Du kan læse hele DI’s 2025-plan her.

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold