Antallet af nye praktikpladser i private virksomheder stiger fra årets start, samtidig med at flere unge vælger erhvervsuddannelser.

23.03.18 DIB Nyheder

DI: Flot start på 2018 med flere praktikpladser

Antallet af nye praktikpladser i private virksomheder steg med 8 pct. i januar i forhold til samme periode 2017.

Virksomhedernes interesse for at uddanne fremtidens faglærte er kommet godt fra start i 2018. I januar blev der således oprettet 8 pct. flere praktikpladser sammenlignet med januar 2017. Det er et løft til 3.383 praktikpladser i private virksomheder, viser nye tal fra Undervisningsministeriet.

Det er en glædelig nyhed, konstaterer Dansk Industris (DI) erhvervsuddannelseschef, Lone Folmer Berthelsen.

- Det positive tal for praktikpladserne er godt nyt, også set i sammenhæng med, at vi tirsdag i denne uge kunne se, at flere unge er interesseret i en erhvervsuddannelse, siger hun.

Knap hver femte elev i 9. og 10. klasse vælger nu en erhvervsuddannelse som førsteprioritet. 

Læs også: Brug praktikpladsen.dk til at slå ledige pladser op

Grundlæggende er det godt nyt, at tallene går i den rigtige retning Lone Folmer Berthelsen, Underdirektør

Trepartsaftale træder i kraft

Opmærksomheden om at skaffe flere praktikpladser er stor fra flere sider. En trepartsaftale fra 2016 træder i kraft i år, og alle virksomheder får i løbet af april besked om de opfylder nye normer for antallet af elever og lærlinge i forhold til antallet af faglærte i virksomheden.

Det er den såkaldte Praktikplads-AUB, hvor virksomheder som optager flere lærlinge slipper billigere i uddannelsesbidrag, mens virksomheder under normen skal betale mere. Praktikplads-AUB skal skaffe ekstra 2100 praktikpladser i 2018.

Lone Folmer Berthelsen ser grund til optimisme, og betragter året som skelsættende for erhvervsskolerne af samme grund.

- Det vil være naturligt, at trepartsaftalen skal have lidt tid, før vi ser en mere markant effekt på antallet af praktikpladser. Men grundlæggende er det godt nyt, at tallene går i den rigtige retning,  siger hun.

Ifølge Undervisningsministeriets opgørelse er der i alt oprettet 4.901 praktikpladser i januar, når offentlige praktikpladser regnes med. Det er en stigning på 6 pct. sammenlignet med januar 2017.

Det offentlige stod for en stigning på 2 pct., svarende til 30 praktikpladser.

Samtidig falder antallet af elever i skolepraktik med 12 pct., hvilket betragtes som en nødløsning i forhold til praktik i en virksomhed. 

Læs også: Flere vælger erhvervsuddannelserne