Beklædning er sammen med medicin blandt de varer, der oftest bliver kopieret - men flere og flere typer af varer bliver udsat for kopiering.

06.06.18 DIB Nyheder

Kopivarer koster danske virksomheder milliarder

Danske virksomheder taber 8,6 mia. kr. hvert år pga. handel med kopivarer, viser nye tal fra EU. Dansk Industri opfordrer virksomheder, der er hårdt ramt, til at bruge politiets nye IP-taskforce – og myndighederne til at indgå i et endnu tættere samarbejde om at løse problemerne.

8,6 milliarder kroner i tabt salg for virksomhederne – og 5.000 færre arbejdspladser. Det er, hvad det koster det danske samfund, at organiserede kriminelle i bl.a. Kina kopierer danske mærkevarer og sælger dem videre til forbrugerne.

Tallene stammer fra EU's Kontor for Intellektuel Ejendomsret (EUIPO), og chefkonsulent Lars Holm Nielsen fra Dansk Industri (DI) er ikke overrasket over omfanget.

- Nej, tallene overrasker mig ikke – og de fortæller oven i købet kun, hvad det tabte salg beløber sig til på det danske marked. Tabet for danske virksomheder på det globale marked pga. kopivarer er uden tvivl langt højere, siger han.

Piratkopiering er i mine øjne tyveri og et angreb på dygtige, innovative virksomheder i Danmark. Derfor skal vi fra alle sider bekæmpe handel med kopivarer. Erhvervsminister Brian Mikkelsen

Dyrt at bekæmpe kopiering

Derfor glæder Lars Holm Nielsen sig også over, at Regeringen i marts besluttede at gøre den såkaldte IP-taskforce permanent. Taskforcen er en særlig enhed knyttet til Statsadvokaten, som efterforsker sager om piratkopiering.

- IP-taskforcen har gjort det langt nemmere for virksomhederne at anmelde sager – og det er samtidig et udtryk for, at denne form for organiseret kriminalitet bliver taget alvorligt, påpeger Lars Holm Nielsen.

Det er dog stadig en belastning for virksomhederne at skulle holde øje med kopimarkedet og beskytte sine rettigheder. EUIPO anslår, at en gennemsnitlig virksomhed i EU med under 50 ansatte årligt bruger 630.000 på at overvåge og håndtere krænkelse af deres IP-rettigheder.

- Så vi anbefaler naturligvis alle virksomheder at beskytte deres rettigheder, så godt som de kan. Det kan måske ind imellem være nødvendigt at vælge sine kampe, men vi ser også virksomheder, som helt giver op, fordi opgaven er for overvældende. Og det kan gå alvorligt ud over indtjeningen og dermed innovationen i virksomheden, fortæller Lars Holm Nielsen.

Læs også: Ny specialenhed tager kampen op med kopivarer

Minister: Sæt ind på alle fronter

Derfor mener DI også, at der fortsat bør være politisk fokus på, hvordan handlen med kopivarer kan bekæmpes – og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) bakker op om, at der skal sættes hårdt ind overfor piratkopiering. I forbindelse med offentliggørelsen af de nye EU-tal udtalte ministeren:

- Piratkopiering er i mine øjne tyveri og et angreb på dygtige, innovative virksomheder i Danmark. Derfor skal vi fra alle sider bekæmpe handel med kopivarer. Det er her afgørende, at danske virksomheder beskytter deres idéer med for eksempel varemærker, design eller patenter. Først derefter er det muligt at håndhæve og sanktionere eventuelle brud på deres rettigheder.

DI: Grib fat om nældens rod

I DI er ønsket til lovgiverne bl.a., at det bliver muligt at blokere hjemmesider, der sælger piratkopierede produkter. Det vil kunne hindre, at der kommer pakker med piratkopier til Danmark, forklarer Lars Holm Nielsen.

- Virksomheder og myndigheder skal i det hele taget samarbejde tæt, hvis vi vil have fat om nældens rod. Det handler om at kunne gå efter bagmændene via pengestrømme og lukke ned for produktionsfaciliteter, hvorfra produkterne stammer, siger han – og tilføjer:

- Vi kommer heller ikke udenom, at det i dag er for risikofrit at handle med piratkopier i Danmark. Derfor ser vi også gerne, at man i erstatningsudmålingerne i langt højere grad medregner den uberettigede fortjeneste. Det gør man allerede i dag i lande som Norge, England og Tyskland, fortæller Lars Holm Nielsen.

En sidste mulig indsat er at styrke dialogen med de lande, hvor piratkopieringen typisk finder sted – herunder Kina.

Læs også: Mangeårig kamp mod piratkopiering bærer frugt 

Fakta

Hvis du er blevet kopieret:

 

- Skriv et advarselsbrev (cease and desist letter) eller få din advokat til at gøre det

- Hvis det ikke virker, så kontakt en advokat

- Anmeld sagen til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – det nye IP-Taskforce . 

Fakta

Fem sektorer med det største salgstab i Danmark:

 

- Medicin: 4 mia. kr. - 4,7 pct.

- Beklædning: 2,6 mia. kr. - 8,1 pct.

- Kosmetik, 820 mia. kr. - 12,9 pct.

- Smartphones 391 mio. kr. - 4,9 pct.

- Vin og spiritus: 292 mio. kr. - 8,0 pct.

Lotte Malene Ruby
Skrevet af:

Lotte Malene Ruby

Lars Holm Nielsen

Lars Holm Nielsen

Chef for regelforenkling, iværksætteri og SMV-politik

  • Direkte +45 3377 3562
  • Mobil +45 2013 7756
  • E-mail lhni@di.dk

Relateret indhold