Den svenske valuta er faldet markant over for den danske krone siden 2013.

05.09.18 DIB Nyheder

Professor: Sverige er dopet på billige kroner

Den økonomiske succes i Sverige beror på en ”slap” pengepolitik, der har sendt den svenske krone ned og gjort svenske varer billigere i udlandet, mener professor.

Den svenske økonomi og industri bliver ofte fremhævet som en succeshistorie på grund af den høje økonomiske vækst. Broderlandet var hurtigt til at komme sig over finanskrisen og har siden haft økonomiske vækstrater et pænt stykke over de danske.

Succesen for Sverige er imidlertid delvist skabt på en billig baggrund, mener professor Svend Erik Hougaard Jensen fra Copenhagen Business School, der er ekspert i de nordiske økonomier.

– Den svenske riksbank har ført en ultraslap pengepolitik med meget lave renter. Det har bidraget til at sende den svenske krone ned med 25 procent siden 2012. Det har givet Sverige og de svenske virksomheder en konkurrencefordel. Men det er skabt på en billig baggrund og har den uheldige konsekvens, at presset for at reformere den svenske økonomi er forsvundet, siger Svend Erik Hougaard Jensen og tilføjer:

– Den slappe pengepolitik har været et quick-fix og kan virke som en sovepude.

Læs også: 80 år senere fik de øje for Sverige

Boble i boligpriser 

I modsætning til i Danmark er den svenske krone ikke knyttet til euroen. Derfor kan pengepolitikken også få stor betydning for den svenske krones værdi. Når renten er lav, pt. ligger styringsrenten på minus 0,5 procent, er der potentiale for fald i den svenske krone. En lav rente gør det mindre attraktivt at investere i svenske kroner, og det kan få den svenske krone til at falde yderligere.

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Jacob Kjeldsen

Jacob Kjeldsen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3727
  • Mobil +45 2088 3914
  • E-mail jak@di.dk

Relateret indhold