Lars Fruergaard Jørgensen, administrerende direktør og koncernchef i Novo Nordisk, Ester Baiget, administrerende direktør hos Novonesis, Kim Fausing, administrerende direktør og koncernchef hos Danfoss samt Vincent Clerc, administrerende direktør hos A.P. Møller – Mærsk udtaler sig om deres bekymringer for EU’s konkurrencesituation i en kampagne på Bruxelles førende nyhedsmedie Politico.

Collage: Janni Siv Hansen
11.04.24 DIB Nyheder

Danske topledere advarer EU mod tabt konkurrencekraft

I en kampagne fra DI via Bruxelles førende nyhedsmedie Politico advarer topdirektørerne i Mærsk, Novo Nordisk, Danfoss og Novonesis EU mod tab af konkurrencekraft.

Når Det Europæiske Råd holder topmøde om EU’s konkurrencekraft den 17.-18. april, vil de med al sandsynlighed forinden være stødt på en kampagne i Bruxelles førende nyhedsmedie Politico, som DI står bag.

Her udtaler Lars Fruergaard Jørgensen, administrerende direktør og koncernchef i Novo Nordisk, Ester Baiget, administrerende direktør hos Novonesis, Kim Fausing, administrerende direktør og koncernchef hos Danfoss samt Vincent Clerc, administrerende direktør hos A.P. Møller – Mærsk sig om deres bekymringer for EU’s konkurrencesituation.

- Forestil dig, at Europa var centrum for innovation – det verdensførende kontinent til at udvikle og bruge ny medicin. Det ville gavne de europæiske patienter, de offentlige budgetter og den økonomiske konkurrencekraft. Det kommende valg er afgørende, ikke kun for life science, men for hele Europas industri. Det er vigtigt, vi træffer de rigtige valg, ellers risikerer Europa at blive et museum over fortiden. Lad os i stedet være førende i at løse morgendagens udfordringer, siger Lars Fruergaard Jørgensen på omslaget.

Han suppleres af Ester Baiget, der udtaler:

- Vi har brug for regulering baseret på fremtiden, ikke fortiden. Biosolutions, som fremmer sundhed for planeten og mennesker, findes allerede. Ved at regulere med fokus på fremtiden kan vi sikre hurtig og omfattende implementering af grønne og bæredygtige løsninger og samtidig styrke Europas konkurrenceevne.

Bekymrende udvikling

Kampagnen viser også en graf, hvoraf det fremgår, at europæisk erhvervsliv mister konkurrencekraft i forhold til markeder uden for EU. En udvikling, der ikke er forbigået opmærksomheden hos Danfoss:  

- Jeg er i stigende grad bekymret over Europas forværrede konkurrenceevne og manglen på vækstambitioner i fremtiden. Hvis EU skal konkurrere globalt, skal vi øge energieffektiviteten og fremskynde elektrificeringen af samfundet. Det vil forbedre Europas konkurrenceevne, øge efterspørgslen efter grønne teknologier og hjælpe med at sikre øget konkurrencedygtighed, sikkerhed og en dekarboniseret fremtid, siger Kim Fausing.

Hos A.P. Møller – Mærsk bemærker Vincent Clerc, at det globale marked bevæger sig hurtigt, og at det er et kritisk øjeblik for Europa.

- Selvom vi har gode forudsætninger for at lede den grønne omstilling af vores industrier, er det afgørende, at Europa ikke afviger fra den ambitiøse klimakurs. Europa må og skal fastholde sine ambitioner for klimaet og samtidig gribe muligheden for at genetablere Europas konkurrencefordel på det globale marked, siger han.

Også sendt til Mette Frederiksen

DI's kampagne bliver lanceret ved en pressebriefing i Bruxelles tirsdag den 16. april, og Polticoudgaven bliver desuden delt med statsminister Mette Frederiksen samt medlemmer af Europa-Parlamentet, kandidater, embedsfolk og journalister inden topmødet.

- Det er både på tide og bydende nødvendigt, at alle i EU bliver bevidste om og gør noget aktivt for, at vi ikke mister yderligere konkurrencekraft. Især i forhold til Kina og USA. Derfor er vi gået all in med et wake up call, der gerne skal trænge igennem på alle niveauer. Det bør være EU-parlamentets hovedprioritet i de kommende år, og derfor er det også et meget vigtigt parlamentsvalg, vi ser ind i, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Læs mere om DI’s valgindsats her.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anne Hedeager Bentsen

Anne Hedeager Bentsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3719
  • Mobil +45 2840 0740
  • E-mail anhb@di.dk

Relateret indhold