Tidligere soldat og udsendt for Danmark Morten Larsen (tv) lagde uniformen og trak i kedeldragten hos Støberivirksomheden Vald. Birn, da HR-chef Morten Madsen (th) tilbød ham et job.

Foto: Vald.Birn A/S
11.03.19 DIB Nyheder

Soldater er virksomheders nye medarbejdere

Tidligere kampsoldat Morten Larsen fandt sit nye job på støberivirksomheden Vald. Birn. 21. marts tager han og chefen til DI og Forsvarets jobmesse – håbet er at få fem nye medarbejdere med retur til Holstebro.

- En dag stod han pludselig ude i receptionen. I kampuniform - og spurgte, om vi havde et job til ham.

HR-chef Morten Madsen fortæller om den dag, han første gang mødte soldat Morten Larsen.

Det var i receptionen på Vald. Birn A/S i Holstebro i 2015.

Soldaten havde hørt, at støberivirksomheden var et godt sted at arbejde, og efter tre udsendelser med Forsvaret var han klar til at skifte til et job i det private. HR-chefen var på sin side klar til at prøve noget nyt.

- Jeg har selv en fortid som flymekaniker i Forsvaret, og her på Vald. Birn havde vi et par år talt om, at vi gerne ville give tidligere soldater en chance hos os, hvis det kunne passe. Vi havde bare ikke fået gjort mere, men nu var chancen der, siger HR-chefen.

Han slog til og ansatte soldaten. Og det kunne andre virksomheder også med fordel gøre, mener forsvars- og sikkerhedspolitisk chef Frank Bill, Dansk Industri (DI).

Vi har aldrig tidligere taget en ”udefra” i lære. Vi plejer kun at tage vores egne ufaglærte, men Morten har været så stor en succes, at vi rigtig gerne vil i kontakt med flere tidligere udsendte. HR-chef Morten Madsen, Vald. Birn A/S

Danske virksomheder og tidligere soldater kan nemlig være hinandens perfekte match.

Få fat i de særlige kompetencer

Frank Bill forklarer, at det gode match blandt andet består i, at virksomhederne mangler medarbejdere – og soldaterne mangler job i det civile, når deres kontrakt med Forsvaret udløber.

Og at tidligere soldater har nogle kompetencer, som er lidt anderledes end så mange andre.

- De her folk er vant til at arbejde i et meget stresset arbejdsmiljø. De er trænet til at arbejde både tæt sammen i en gruppe og individuelt. De har desuden en stærk og dedikeret holdånd. Det er unikt, og noget mange virksomheder gerne vil have, siger Frank Bill.

Torsdag den 21. marts 2019 er DI’s forsvars- og sikkerhedspolitisk chef derfor vært ved et nyt tiltag i Dansk Industri ved navn ”Fra Soldat til Civil” i tæt samarbejde med Forsvaret. 

Læs også: Nye tal: Fortsat flere private job

Vi mangler folk til vores fabrikker

Arrangementet er en kombineret konference og jobmesse, hvor virksomheder får mulighed for at møde soldater, hvis kontrakt med Forsvaret er ved at udløbe. 

Frank Bill forklarer, at soldaterne er sergenter og konstabler. Det vil sige ufaglærte medarbejdere, der ikke er skadede men ’between jobs’ og klar til at begynde på nyt for eksempel som timelønnede.

Og det er præcis den udsigt, der har fået HR-chef hos ingredienskoncernen DuPont Nutrition, Max Kristensen, til at melde sig og sin virksomhed til.

- Jeg har ansvaret for rekruttering til vores to fabrikker i Grindsted og Haderslev. Vi kører i døgndrift året rundt, og vi har brug for både timelønnede og måske også nogle, der har mod på at arbejde hen imod en lederstilling, siger han.

HR-chefen har flere eksempler på job med i tasken og fortæller, at DuPont Nutrition normalt sjældent tager afsted til jobmesser. Men at tilbuddet om at få en stand med direkte kontakt med de tidligere soldater var så godt, at han selv, den nordiske HR-direktør og en HR konsulent stiller op d. 21. marts.

Læs også: Video: Fokus på forbedring fik stålvirksomhed fra 7 til 329 medarbejdere

Soldaten og HR-chefen håber på flere

Det samme gør HR-chefen og soldaten fra Hostebro.

Dengang tilbage i 2015 slog HR-chef Morten Madsen fra støberivirksomheden Vald. Birn nemlig til med det samme og ansatte soldaten Morten Larsen.

Soldaten kom i lære som støberitekniker, og i februar i år blev han udlært. Med et 12-tal til eksamen, en fastansættelse på støberivirksomheden med svendebrevet - og en meget stolt HR-chef.

- Vi har aldrig tidligere taget en ”udefra” i lære. Vi plejer kun at tage vores egne ufaglærte, men Morten har været så stor en succes, at vi rigtig gerne vil i kontakt med flere tidligere udsendte, siger Morten Madsen.

Begge er på plads ved jobmessen i Industriens Hus, og HR-chefen har høje forventninger til rekrutteringspotentialet.

- Jeg har fem stillinger med og drømmer om at tage hjem med en værkfører, en industritekniker og tre lærlinge. Som en stor virksomhed i en garnisonsby synes jeg, vi har en ekstra forpligtelse til at tage ansvar – og vi er klar, siger Morten Madsen fra Vald. Birn.

Udover muligheden for at få en stand på jobmessen, kan deltagere også få fornøjelsen af konferencedelen med oplæg fra blandt andre H.K.H. Prins Joachim, forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, viceforsvarschef generalløjtnant M.A.L.T Nielsen  og adm. direktør Jan Werner Jensen, Hydrema Export.

Fakta

’Fra Soldat til Civil’

Jobmesse og konference

Arr. Forsvaret og DI

21. marts 2019, kl. 10:00 – 16:00

Industriens Hus i København

Program og tilmelding her 

Fakta

Oplev også: ”Gennem Ild og Vand" 

Udstilling i Industriens Hus

Om Danmarks udsendte til krig, kriser og katastrofer

11. – 22. marts 2019

Åbent for alle 

Frank Bill

Frank Bill

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3066
  • Mobil +45 2226 0194
  • E-mail fbi@di.dk

Relateret indhold