Mange af DI's medlemsvirksomheder oplever, at de er blevet lettere at låne, viser ny undersøgelse.

Foto: DI
11.04.19 DIB Nyheder

Rekord: Aldrig har så mange virksomheder haft så gode lånemuligheder

7 ud af 10 virksomheder har gode muligheder for at låne. Det viser en ny analyse fra Dansk Industri, der understreger, at meget – godt – er sket siden finanskrisen hærgede for 10 år siden.

Det er ikke kun de danske boligejere, der kan juble over rekordlave renter. Det samme kan mange virksomhedsledere, der netop nu oplever, at de har gode muligheder for at låne. Det fremgår af en rundspørge til medlemmerne af Dansk Industris (DI) virksomhedspanel.

Af de 363 virksomheder, der har vurderet finansieringsklimaet, angiver lige under 70 procent, at de har gode muligheder for at låne. Det er det højeste tal nogensinde og cirka 20 procentpoint højere end under den europæiske gældskrise i 2011 og 2012.

Direktør i DI Kent Damsgaard glæder sig over de gode finansieringsmuligheder, som dog også er forventelige.

- Finansieringsmulighederne bør være gode seks år inde i en højkonjunktur og med en historisk lempelig pengepolitik, siger Kent Damsgaard.

Han opfordrer virksomhederne til at udnytte de gode finansieringsmuligheder til at investere i ny teknologi og maskiner, der kan være med til at højne produktiviteten og sikre konkurrenceevnen.

- Finansieringsklimaet gør det potentielt lettere at foretage investeringer nu, der måske alligevel skal foretages eller måske allerede burde være foretaget, siger han.

Læs hele analyse her. 

Små virksomheder har sværere ved at låne

Det er dog ikke alle virksomheder, der har lige gode muligheder for at låne, viser DI’s rundspørge.

Store virksomheder med over 100 ansatte er generelt mere positiv i forhold til deres lånemuligheder end mellemstore virksomheder med mellem 20 og 100 ansatte. De mindst positive virksomheder er dog de små med under 20 ansatte. Selv blandt de små virksomheder er tilfredsheden med investeringsklimaet dog tæt på det højeste niveau i otte år.

Når de store virksomheder har lettere ved at låne, kan det skyldes, at de har flere aktiver, mener DI. Og en styrket egenkapital er fortsat en opgave for en række mindre virksomheder.

Alligevel opfordrer direktør Kent Damsgaard kraftigt til, at bankerne ikke dømmer de små virksomheder hårdere, blot fordi de er små.

- Mange mindre virksomheder har en rigtig god og solid forretning. Og hvis vi vil have flere vækstvirksomheder, så kræver det, at de små virksomheder har adgang til finansiering, så de kan investere i den teknologi og maskiner, som kan sætte turbo på deres vækst og udvikling, siger Kent Damsgaard.

Læs også: Nye tal: Europæisk afmatning går uden om Danmark

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold