Robotterne kommer og tager vores job, hed det engang. Virkeligheden er noget anderledes, viser nye tal fra OECD.

Getty Imagges
12.07.19 DIB Nyheder

Industrien er i fremgang i hele Europa

Siden 2013 er antallet af industrijob i EU steget med knap to millioner. Europæiske virksomheder rykker produktionen tilbage på matriklen, mener forsker.

Det er ikke kun i Danmark, at antallet af industrijob er begyndt at stige. Det samme gør sig gældende i resten af EU. Det viser tal fra den økonomiske samarbejdsorganisation OECD.

I alt er der siden 2013 kommet 1,7 millioner nye industrijob i EU. Det bringer, ifølge OECD’s opgørelser, det samlede antal job op på 33 millioner.

Fremgangen er dog meget ulige fordelt. Det land, der har opnået den største fremgang, er Polen, mens det land, der har oplevet den største tilbagegang, er Frankrig.

Ifølge professor Philipp Schröder fra Aarhus Universitet er en af hovedforklaringerne på, at antallet af industrijob igen begynder at stige i dele af Europa, at flere og flere virksomheder justerer deres værdikæder, og produktion rykkes tilbage på hovedmatriklen.

- Ved hjælp af robotter og automatisering er det blevet muligt at producere bedre og billigere i Europa. Det kan lyde paradoksalt, men flere robotter er faktisk lig med flere beskæftigede, siger Philipp Schröder.

Han fortæller som eksempel, at den tyske industrigigant Bosch-Siemens for år tilbage rykkede deres produktion til det tidligere Jugoslavien, for senere at flytte produktionen til Asien. Inden for de senere år har virksomheden imidlertid gradvist rykket produktionen tilbage til Tyskland.

- Det er en udvikling, som vi har set i både Tyskland og Spanien i de senere år, siger han.

Læs også: Historisk vendepunkt i industrien

Brexit og handelskrig skaber usikkerhed

Det er dog langt fra de samme typer af job, der engang blev flyttet ud af Europa, som nu kommer tilbage. Godt nok er der stadig tale om industri, men den langt større grad af automatisering gør også, at der er behov for andre kvalifikationer.

- I den nye variant af industri vil det være medarbejdere med en mere teknisk uddannelse, der er efterspørgsel på, siger han.

Ifølge Philipp Schröder er det svært at vide, hvordan antallet af industrijob vil udvikle sig i de kommende år i Europa, da brexit og den amerikanske handelspolitik kan få meget store konsekvenser for både danske og europæ­iske virksomheder.

- Globale forstyrrelser vil også forstyrre industrivirksomheder, der er afhængige af at kunne sælge deres varer i hele verden, siger han.

Læs også: Politikere jubler over flere industrijob

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold